Mette Frederiksen høster en kæmpesejr – men nu skal hun levere varen

Når Kristian Thulesen Dahl støtter Mette Frederiksen, presser han hende samtidig til at finde en konkret, holdbar og realistisk løsning, skriver Thomas Larsen i sin analyse.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, støtter nu det udspil, som Socialdemokratiets Mette Frederiksen er kommet med på pensionsområdet. Forslaget skal sikre nedslidte ret til en tidligere tilbagetrækning. Statsminister Lars Løkke Rasmussen vil indkalde til møde i sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

»De mest nedslidte fortjener også en værdig pension«.

Sådan lød overskriften på det kampagnemateriale, som Socialdemokratiet forleden lagde frem for offentligheden. Under et billede af partiformand Mette Frederiksen blev dette løfte udstedt til vælgerne:

»Vi vil indføre en ny ret til tidlig folkepension for de mest nedslidte – og dem, der har været længst på arbejdsmarkedet,« lød det fra Mette Frederiksen.

Der fulgte øjeblikkeligt klapsalver fra det socialdemokratiske bagland, og glæden i fagbevægelsen var stor. Herfra har man længe peget på, at mange danskere med fysisk hårdt arbejde ikke vil kunne gå på pension så sent, som der er lagt op til.

Omvendt har reaktionen fra økonomer, arbejdsgiverorganisationer og VLAK-regeringen været kritisk.

Herfra har man beskyldt Mette Frederiksen for to forhold:

  • Dels har man anklaget Socialdemokratiet for blot at fremlægge overordnede principper i stedet for en detaljeret plan for, hvordan en tidligere pensionsalder for nedslidte de facto skal se ud.
  • Dels har man angrebet Mette Frederiksen for at ville underminere en af de vigtigste reformer i den nyere politiske historie – velfærdsforliget fra 2006, som betyder, at jo længere vi alle lever, desto længere skal vi arbejde. Af samme grund giver reformen et enormt bidrag til den finanspolitiske holdbarhed, og rundt om i Europa ser mange med misundelse på, at vi i Danmark fik indført denne fremtidssikring af økonomien.

Når Dansk Folkeparti pludselig støtter Socialdemokratiets udspil – som det skete tirsdag – er det en kæmpe sejr for Mette Frederiksen. Dermed viser det sig igen, at der er opstået en vigtig alliance mellem S og DF. Og derudover siger det sig selv, at DFs støtte giver Mette Frederiksen en langt stærkere politisk platform at stå på, for med støtten fra DF bliver det pludselig sværere for de øvrige blå partier at kalde hende for uansvarlig.

Sejren forpligter

Men det er også en sejr, som forpligter. Sagen er, at DF længe har været tilhængere af at indføre differentieret – eller tidlig – pension for nedslidte. Partiet har dog altid fået at vide, at det i praksis ville være umuligt at finde en løsning, som er til at administrere.

Når Kristian Thulesen Dahl støtter Mette Frederiksen, presser han hende samtidig til at finde en konkret, holdbar og realistisk løsning. Derfor ønsker Thulesen Dahl også, at der skal forhandles om en løsning inden valget, så Mette Frederiksen ikke får frit løb i valgkampen.

I samme lys skal man forstå statsminister Lars Løkke Rasmussens tilsagn om, at regeringen gerne vil forhandle. Han peger på, at også Venstre har undersøgt muligheden for at indføre en differentieret pensionsalder, men måtte give op.

Selv om man i Venstre er rasende over, at DF støtter S, vælger Løkke at signalere, at han gerne vil se, om der kan findes en funktionsduelig model. Dette vil teste, om Socialdemokratiets principper kan føres ud i livet. Og det bliver pludselig den egentlige – og hårde – eksamen for partiets udspil.

Thomas Larsen er Berlingskes politiske kommentator