Løkkes trusler

Løkkes bastante betingelse kan komme til at skabe unødvendig splid mellem partierne i blå blok og dermed blive en tiltrængt foræring til Socialdemokraterne.

Venstre holder nytårskur på Hotel Schaumburg i Holstebro søndag d. 18. januar 2014. Formand Lars Løkke Rasmussen hilser på de fremmødte.
Læs mere
Fold sammen

Kan man true sig vej til statsministeriet? Og er det klogt?

»Jeg bliver ikke statsminister, medmindre vi genindfører boligjobordningen,« sagde Lars Løkke Rasmussen (V) i denne uge i forbindelse med en turné rundt i landet med besøg hos håndværksmestre, der har haft tykke ordrebøger – altså indtil regeringen afskaffede det populære håndværkerfradrag for familien Danmark ved årsskiftet.

Løkkes trussel er tom. Selvfølgelig opgiver manden, der kæmpede indædt for at blive som Venstres leder ved partiets formandsopgør i sommer, ikke posten som statsminister, hvis han efter en blå valgsejr ikke kan samle flertal til at genindføre håndværkerfradraget.

Venstres leder vil dog sikkert også uden større sværdslag få støtte til det, da både K og DF bakker op.

Alligevel kan Løkkes bastante betingelse komme til at skabe unødvendig splid mellem partierne i blå blok og dermed blive en tiltrængt foræring til Socialdemokraterne på et tidspunkt, hvor rød blok er håbløst bagefter de borgerlige i meningsmålingerne.­

Hvorfor?

Lars Løkke Rasmussen har åbnet ballet for, at de andre partier i blå blok fra nu af og op til valget på samme måde kan komme med ultimative krav for at støtte ham som statsminister.­

Således er det også en foræring til Liberal Alliance, der som det eneste borgerlige parti er skeptisk over for håndværkerfradraget. Selv det lille parti kan nu på forhånd stille ultimative krav for at få noget til gengæld. På den måde vil uenigheder i blå blok ikke blot kunne blive udstillet. Når krav bliver udskreget som ultimative allerede før valget, kan det efterlade vælgerne i den tro, at partierne i blå blok får svært ved at samarbejde, hvis der kommer en borgerlig­ regering – og derfor vil de måske hellere sætte deres kryds på et parti fra rød blok.

Løkke åbner flanke

De fire partiledere fra blå blok har ellers hidtil gjort meget for at signalere fælles front. Blandt andet med fælles debatindlæg i aviser og også noget utraditionelt med et arrangement under Venstres landsmøde i efteråret, hvor de optrådte samlet og fortalte om, hvor godt de fungerede sammen.

Lars Løkke Rasmussen udsætter også sig selv for, at der fremover vil blive stillet mere nærgående spørgsmål til, hvad der egentlig er – og ikke er – løfter til vælgerne. For med betingelsen om håndværkerfradraget vender han reelt tilbage til den meget konkrete kontraktpolitik, som hans forgænger Anders Fogh Rasmussen gjorde til sit varemærke, og som Løkke Rasmussen selv har taget et opgør med. I stedet har Løkke fokuseret mere på retninger, sigtelinjer og målsætninger. Ikke mindst belært af Thornings erfaringer med brudte valgløfter efter valget i 2011, hvilket har kostet hende dyrt i opbakning. Det er dog ikke første gang, at Lars Løkke Rasmussen har truet med, at han ikke vil være statsminister for »enhver pris«.

Han har tidligere sagt, at hvis Dansk Folkeparti ikke vil være med til nye økonomiske reformer, så får de heller ikke ham som statsminister. »For mig er det ikke interessant at blive statsminister igen bare for at blive statsminister,« sagde han til Børsen i oktober 2013.

I maj 2014 skærpede Lars Løkke Rasmussen også tonen over for sine tre støttepartier.

»Jeg vil ikke være statsminister for enhver pris,« sagde han til Berlingske. »Hvis jeg skal være statsminister, skal jeg have plads til at føre min politik ud i livet, og selv om jeg godt ved, at alle skal give og tage, og at Venstre ikke har monopol på sandheden, så er der nogle betingelser, som jeg vil insistere på er opfyldt. Og så må det jo være op til de andre partier, om de ønsker mig som statsminister, eller om de hellere vil have en anden.«

De betingelser, som Lars Løkke Rasmussen kredsede om, var blandt andet, at de offentlige udgifter skal holdes i ro, og at det er »udelukket«, at han vil være statsminister for en regering, der ikke indfører en lavere offentlig udgiftsvækst end den, regeringen i dag lægger op til.

Men aldrig før har truslen om at afstå fra statsministerposten været holdt op mod så konkret en betingelse som den med håndværkerfradraget.

For Venstre-toppen er der tale om en ekstraordinær melding. For den ville det være hult, hvis Løkke ikke kunne forpligte sig til at genindføre dette. Løkke er også afklaret med, hvor meget arbejde boligjobordningen kan give landets håndværkere. Og hvilken gave det er til danskerne, at de kan trække en stor del af deres hånd­værkerregninger fra i skat – over en halv million benyttede sig af ordningen i 2013. Derfor er der utvivlsomt også stemmer i at få den tilbage. Og netop det er Løkke fuldstændig klar over.