Løkkes største udfordring: Fra 15.000 til nu 25.000 asylansøgere næste år

Danskerne vil med sikkerhed dømme regeringen på, om den nu med sikker hånd får løst udfordringen med flygtninge på bedst mulige måde.

Antallet af asylansøgere forventes at stige markant næste år. Her Røde Kors Center Auderød. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uro om Venstre-regeringens håndfaste asylpolitik spirer selv blandt Venstres egne kommunale græsrødder og borgmestre, og det understreger om noget, hvilken udfordring stats­minister Lars Løkke Rasmussen og hans ministre står over for med flygtningekrisen.

Rundt regnet tre ud af fire af Venstres byrådsmedlemmer giver i en Berlingske­-rundspørge udtryk for modstand mod, at deres egen regering vil give udlændingeminister Inger Støjberg ret til at inddrage tom offentlig ejendom – eksempelvis en tidligere skole eller et plejehjem – til flygtninge­center, hvorefter kommunen kan pålægges at drive centret. Helt uden at byrådet behøver at blive hørt først.

Et angreb på det kommunale selvstyre lyder det blandt andet, og på Venstres landsmøde i Herning her i weekenden forventer lokalrødderne uden tvivl en god forklaring fra Løkke & Co.

En væsentlig del af forklaringen på, at Støjbergs nye rettighed var blandt de 34 stramninger i sidste uges historisk store asylpakke, er netop kommet frem i forbindelse med offentlig­gørelsen af finansloven. For regeringen spår nu, at der kommer 25.000 asylansøgere til Danmark næste år. Et langt højere antal end vurderet for blot to måneder siden. I det tekniske finanslovsforslag fra september arbejdede regeringen med 15.000 asylansøgere næste år, men af finanslovsaftalen for 2016 fremgår det, at skønnet er blevet forhøjet.

»I lyset af de seneste indrejsetal,« lyder det fra Udlændingeministeriet.

En af fire ledestjerner

Regeringen er ikke blot voldsomt udfordret af det stigende antal flygtninge – den har kurs mod fiasko. For i et interview med Berlingske i august opridsede statsminister Lars Løkke Rasmussen fire ledestjerner for sin regering, hvoraf en af dem var, at han ville lade sin regering måle på, at der kom færre asylansøgere til Danmark.

»Det er de fire ledestjerner, regeringen har. Det betyder ikke, at der ikke også er alt muligt andet, der er vigtigt, men de fire ting er ledestjernerne. Og vi er en fiasko, hvis vi – som dagene, ugerne, månederne og årene går – ikke kan dokumentere, at Danmark bevæger sig den vej,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Lige nu forsøger regeringen at skabe en ny fortælling om, at den ikke kunne have forudset, at der ville komme så mange flygtninge. Da Lars Løkke Rasmussen ved præsentationen af den store asylpakke talte om, at der er »gået hul på Europa«, så sagde han også, at flygtningestrømmen var kommet »siden folketingsvalget«.

Med andre ord: Ingen under forsommerens valgkamp kunne have forudset den store flygtningekrise fra september og frem.

Til gengæld vil danskerne med sikkerhed dømme regeringen på, om den nu med sikker hånd får løst udfordringen med flygtninge på bedst mulige måde.

Midlerne, som regeringen disker op med, er kontante – men også i flere tilfælde kontroversielle.

Flygtninge der skal vente i mere end tre år på at få deres familie til Danmark. Indkvartering i telte midt om vinteren. Mulighed for at få suspenderet kravet om domstolsprøvelse af en frihedsberøvelse inden for tre gange 24 timer.

Opposition og eksperter taler om såvel umenneskelig behandling som brud på menneskerettigheder. Regeringen taler om en ekstraordinær situation.

»Vi skal finde en balance mellem at have hus- og hjerterum til folk, der er forfulgt, og så at passe på os selv,« som Lars Løkke Rasmussen har forklaret.

Heri har Løkke en pointe, der vækker bundklang i befolkningen. Men samtidig viser regeringens opjustering af antallet af asylansøgere for næste år, at den end ikke selv tror på, at dens skrappe stramninger på asylområdet er nok til at bremse strømmen af flygtninge. Tværtom vil den fortsat vokse, og det kan umuligt undgå at blive et emne med græsrødderne her i weekenden. For det er ikke mindst landets kommuner, der vil komme til at stå med de praktiske problemer med indkvartering, og alt det andet der følger med. Frygt for at flygtninge også vil udhule den i forvejen pressede kommunale velfærd er også udtalt.

Så en særlig pædagogisk opgave venter Løkke og hans ministre i weekenden: For hvis V-regeringen ikke i Herning kan overbevise sine egne om det fornuftige i alle punkterne i sin nye asylpakke, hvordan skal den så kunne overbevise befolkningen?

Kampen om SIND Ungdom