Løkkes domino-rokade skal forhindre nye storme

Ved at trække den ministererfarne Ulla Tørnæs ind fra Bruxelles og befri Esben Lunde Larsen for hans belastende plagieringssag, satser statsministeren på det sikre.

Esben Lunde Larsen, Lars Løkke Rasmussen og Ulla Tørnæs foran Amalienborg mandag, da de nye ministre blev præsenteret for Dronningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det sidste statsminister Lars Løkke Rasmussen har brug for, er en ny ministerstorm, en ny krise eller en ny minister, der kommer galt af sted.

Derfor valgte han at satse på det sikre, da han mandag for anden gang på bare otte måneder skiftede ud på sit ministerhold.

Ud røg Eva Kjer Hansen som miljø- og fødevareminister. Lørdag meddelte hun, da løbet var kørt, at hun trækker sig fra posten efter konservativ mistillid.

Ind kommer i stedet Esben Lunde Larsen fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Her erstattes han af Ulla Tørnæs fra EU-Parlamentet, hvis post medlem af Folketinget Morten Løkkegaard må overtage. Og for at rækken fuldendes, så er det den bramfri Jakob Engel-Schmidt, som ikke blev genvalgt til Folketinget sidste sommer, der overtager Løkkegaards plads i Venstres folketingsgruppe.

Det sikre for Løkke Rasmussen ligger både i de nye ministres politiske erfaring og i en truende sag, der ser ud til at blive afmonteret. Ulla Tørnæs har mange års ministererfaring som både undervisnings- og udviklingsminister under Anders Fogh Rasmussen. Og Esben Lunde Larsen har tidligere været Venstres ordfører på både miljø- og landbrugsområdet. Han har siddet i begge udvalg i Folketinget og været med til at udarbejde den politik på området, der blev en del af regeringsgrundlaget.

På sin hidtidige post har Lunde Larsen vist sig at være hurtig til at sætte sig ind i nye områder og vende dem til en synlig borgerlig dagsorden. Ved at give ham et nyt ministerområde, håber Lars Løkke Rasmussen samtidig at kunne beskytte ham og regeringen mod en truende skandalesag. Esben Lunde Larsen er blevet skarpt kritiseret for at have plagieret dele af sin ph.d.- afhandling om Grundtvig. I december besluttede Københavns Universitet at lade afhandlingen undersøge af universitetets praksisudvalg. Undersøgelsen ventes afsluttet i løbet af et par måneder. Skulle den pinlige sag ende med ny kritik, vil det i det mindste ikke længere være mod den øverste ansvarlige for universiteterne, og Løkke Rasmussen er dermed kommet endnu en potentiel ministerrokade i forkøbet.

Ingen kan være i tvivl om, at den konservative angrebslyst og ministerstormen mod Eva Kjer Hansen tog statsministeren på sengen. Skal han se på det positive, så fik han med det snavsede vasketøj i blå blok grundigt luftet, vist, at han er klar til at kæmpe som en bjørn for sine ministre. Og den slags skaber loyalitet. Da hans forgænger Helle Thorning Schmidt (S) gik af sidste sommer, havde hun i sin regering haft 35 forskellige personer på ministerposterne på knap fire år, 12 havde mistet deres poster frivilligt eller ufrivilligt og otte havde fået nye ansvarsområder. Løkke Rasmussen vil gøre meget for ikke at slå den rekord, og mon ikke Eva Kjer Hansen kan regne med et comeback på ministerholdet ved en senere lejlighed. Hun har stor opbakning i Venstre, hvor man langt fra er færdig med at fordøje den uretfærdighed, man mener hun har været udsat for.

Et enkelt sted efterlader rokaden dog et mindre kaos - i Venstres gruppe i EU-Parlamentet. Eller »gruppe« er måske så meget sagt. Venstres repræsentation i parlamentet blev ved det seneste EU-valg reduceret fra tre til to. Og senere fra to til én, da Jens Rohde valgte at gå til de Radikale. I nogle måneder har Ulla Tørnæs så siddet alene og repræsenteret regeringspartiet i EU-Parlamentet. Nu trækkes hun hjem som ny minister og bliver erstattet at suppleanten Morten Løkkegaard, der dog har været der før.

Med udnævnelsen af Ulla Tørnæs fastholder Løkke Rasmussen fem kvindelige ministre i sin regering, hvilket må anses for at være et absolut minimum for et regeringsparti, der har store problemer med at tiltrække kvindelige vælgere. Var tallet røget ned på fire - mindre end hver fjerde ud af de 17 ministre - havde statsministeren blotlagt sig for endnu større kritik af den skæve kønsfordeling. Til gengæld vil der være skuffelse i Venstres folketingsgruppe, hvor dygtige og hårdtarbejdende folk igen er blevet forbigået. Første gang var, da Løkke Rasmussen valgte at trække sin tidligere finansordfører Peter Christensen, som var blevet vraget ved valget i sommer, ind som forsvarsminister, da Carl Holst måtte gå af.