Løb, Dalai Lama kommer

Det har altid været svært at finde fodfæste og en grimasse, der kunne passe, når Tibets åndelighed kommer forbi. Tag med tilbage til Kastrup Lufthavn.

Dalai Lama, Tibets landflygtige åndelige overhoved, og statsminister Anders Fogh Rasmussen efter deres frokostmøde på Marienborg fredag 6. juni 2003. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag og torsdag besøger Dalai Lama København til en to-dages åndelig workshop i Bella Center. Men han vil ikke blive modtaget af den danske statsminister. Helle Thorning-Schmidt (S) vil først tage stilling til et møde, hvis Dalai Lama selv henvender sig. Modtagelserne i verdens hovedstæder af den tibetanske åndelighed er igen-igen en lakmusprøve på forholdet mellem menneskerettigheder i Tibet og samhandel for milliarder med Kina, lyder det fra kritikerne.

Dalai Lama

Dalai Lama er tibetanernes religiøse og politiske overhoved. Den nuværende 79-årige Dalai Lama, Tenzin Gyatso, er den 14. i rækken. Gyatso leder eksiltibetanerne i Indien og modtog Nobels Fredspris i 1989. Han har været i Danmark otte gange, første gang i 1973 og senest i 2011. Tre gange har han mødt en dansk statsminister.

Kort om konflikten

I 1950 invaderede Kina Østtibet, og året efter accepterede Tibet en aftale, der gjorde landet til en del af Kina dog med en vis autonomi. I 1959 udbrød en mislykket opstand mod kineserne i Lhasa. Tenzin Gyatso flygtede til Indien, og Tibets autonomi blev ophævet. Ifølge Kina er Tibet en uadskillelig del af riget. Tibetanerne ønsker selvstændighed.

Tidslinje: Dansen om Dalai Lama

-Dalai Lama og Poul Nyrup Rasmussen efter deres samtale i Kongeværelset i Københavns Lufthavn søndag 21. maj 2000. Fold sammen
Læs mere

21. maj 2000: Mødet i Kastrup

På trods af kinesiske advarsler tog statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) imod Dalai Lama - i et kedeligt lokale i Københavns Lufthavn I Kastrup. Nyrup kaldte mødet »privat« og slog i den forbindelse fast, at Danmark anser Tibet som en del af Kina.

Dalai Lama, Tibets landflygtige åndelige overhoved, og statsminister Anders Fogh Rasmussen efter deres frokostmøde på Marienborg fredag 6. juni 2003. Fold sammen
Læs mere

6. juni 2003: Fogh og Dalai Lama på Marienborg

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) modtog Dalai Lama som religiøst overhoved til et frokostmøde på Marienborg trods protester fra Kina. Dalai Lama mødte også udenrigsminister Per Stig Møller (K).

2007: Fra bogen »Den Første«

I portrætbogen »Den Første« siger Helle Thorning-Schmidt (S): »Ja, det ville jeg«, da hun blev spurgt, om hun som statsminister ville tage imod Dalai Lama. »Selvfølgelig ville jeg tage imod Dalai Lama, og jeg ville også tage et møde med Salman Rushdie.«

Villy Søvndal på talerstolen i Fælledparken 1. maj, hvor han i sin tale markede sin støtte til tibetanerne. Året gik SF ind for den såkaldte verbalnote for Kina. Fold sammen
Læs mere

1. maj 2008: Søvndal på den store Tibet-klinge

»I kan se den tibetanske frihedsfakkel hernede, som er båret af ofrene for kinesisk tortur og undertrykkelse. Slut op om Tibets kamp, og brug den internationale ånd i 1. maj-markeringen til at vise jeres støtte,« sagde Villy Søvndal (SF).

Tibets åndelige leder Dalai Lama ankommer 29. maj 2009 til privat besøg hos statsminister Lars Løkke Rasmussen på Marienborg. Fold sammen
Læs mere

29. maj 2009: En »privat« sammenkomst

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mødte Dalai Lama ved en »privat« sammenkomst på Marienborg. Den daværende oppositionsleder, Helle Thorning-Schmidt, (S) kritiserede Løkke for blot at afholde et »privat« møde. »Han bør mødes med Dalai Lama som statsminister. Det har tidligere statsministre gjort før ham,« sagde Thorning.

8. december 2009: Verbalnoten

Efter Løkkes møde med Dalai Lama lagde Kina Danmark på is. Flere medier berettede, at hvis Danmark ikke garanterede, at man ville modsætte sig tibetansk selvstændighed, kunne man skyde en hvid pind efter en klimaaftale ved COP 15 i København senere på året. Isen smeltede, da regeringen gav Kina en række indrømmelser i den såkaldte »verbalnote« om forholdet til Kina, som blev til efter måneders tovtrækkeri med Kina. I noten, der blev oversendt til kineserne ti dage inden COP15s åbning, står der bl.a., at Danmark fremover skal behandle besøg af Tibets leder »med varsomhed«.

S,R og SF bakkede op om aftalen. DF kaldte den et knæfald for Kina. Den danske Kina-politik var nu bredt besluttet i Folketinget.

DF og Enhedslisten har ad flere omgange forsøgt at få verbalnoten oversat til dansk for f.eks. at se, hvordan regeringen ville oversætte ordet »independence«. Det er ikke er lykkedes. Siden vedtagelsen af verbalnoten har en dansk statsminister ikke trykket Dalai Lama i hånden.

Ordlyden på engelsk om Tibet – fra »verbalnoten«:

»Denmark is fully aware of the importance and sensitivity of Tibet-related issues and attaches great importance to the view of the Chinese government on these issues. Denmark takes very seriously the Chinese opposition to meetings between members of the Danish Government and the Dalai Lama, and has duly noted Chinese views that such meetings are against the core interest of China, and will handle such issue prudently. In this regard, Denmark reaffirms its One-China Policy and its unchanged position that Tibet is an integral part of China. Denmark recognizes China’s sovereignty over Tibet and accordingly opposes the independence of Tibet«

Oversættelse ved Berlingskes oversætter Lars Rosenkvist:

»Danmark er fuldt ud klar over vigtigheden og følsomheden af alle spørgsmål vedrørende Tibet og lægger stor vægt på den kinesiske regerings synspunkt i disse sager. Danmark tager den kinesiske modvilje mod møder mellem medlemmer af den danske regering og Dalai Lama meget alvorligt og har hæftet sig ved det kinesiske synspunkt, at den slags møder er i modstrid med Kinas centrale interesser, og vil følgelig håndtere disse forhold varsomt. Hermed bekræfter Danmark sin ét-Kina Politik og den uforandrede indstilling, at Tibet er en integreret del af Kina. Danmark anerkender følgelig Kinas suverænitet over Tibet og er modstander af Tibets uafhængighed.«

Lars Løkke Rasmussen på den sidste aften Bella Centret under COP15 i december 2009. Fold sammen
Læs mere

18. april 2011: Dalai Lama har ikke efterspurgt et møde I

Dalai Lama besøgte igen Danmark, men hverken statsminister Lars Løkke Rasmussen eller udenrigsminister Lene Espersen (K) ønskede at tage imod ham. »Dalai Lamas repræsentanter har ikke fremsat anmodning om et møde med regeringen i forbindelse med Dalai Lamas besøg i Danmark,« lyder det fra udenrigsministeren.

11. og 12. februar 2015: Dalai Lama har ikke efterspurgt et møde II

I næste uge gæster Dalai Lama igen København. Regeringen har ikke taget stilling til et møde med Dalai Lama, lyder det fra Thorning, da der ikke ligger en officiel anmodning fra Tibets side om det. Du kunne jo invitere ham?, spurgte Politiko.dk-redaktør Nikolaj Rytgaard tidligere på ugen

»Jamen, vi har ikke fået nogen henvendelse om at mødes, og kommer den, så drøfter vi det i Folketinget«.Før du blev statsminister, sagde du, at hvis du blev statsminister, ville du gerne mødes med ham. Gælder det ikke længere?

»Siden hen har vi samledes om vores Kina-politik her i Folketinget, og derfor vil det være helt naturligt, at kommer der sådan en henvendelse, så drøfter vi det. Det er rigtig godt, at Danmark står sammen om vores udenrigspolitik, og vi har den aftale, at kommer der en henvendelse fra Dalai Lama, så drøfter vi den i Udenrigspolitisk Nævn,« siger statsministeren.