»Lad være med at undervurdere Alternativet«

Hvis det lykkes for Alternativet at holde fokus på deres mærkesager, vil de kunne fastholde en klar identitet som parti, samtidig med at de kan være pragmatiske og indgå aftaler på en lang række områder, skriver Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen.

Uffe Elbæk & Co. har lanceret et forslag om, at hvis danskerne kan samle 50.000 underskrifter til et forslag, skal det kunne fremsættes direkte i folketingssalen, og en række partier er lydhøre over for ideen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uffe Elbæk blev opfattet som lidt af en vittighed, da han stiftede sit nye parti, og de færreste på Borgen troede på, at Alternativet vil kunne overleve et folketingsvalg. Smilene hos kritikerne stivnede dog henover foråret, og på valgaftenen blev den massive hån afløst af forundring og chok over, at Elbæk og Alternativet bragede ind i Folketinget.

Kort efter tog Elbæk og Alternativets nye folketingspolitikere igen fusen på omverdenen ved at indgå en aftale om at genindføre boligjob-ordningen i samspil med SF og Lars Løkke Rasmussens nye V-regering.

Dermed blev der fra første dag sat streg under, at partiet har tænkt sig at deltage aktivt i det parlamentariske arbejde og er klar til at søge indflydelse, når muligheden er til stede.

Henover sommeren har der naturligt nok været stille om Alternativet – for hele det politiske system har været ramt af en kollektiv udmattelse oven på den usædvanligt lange og hårde valgkamp – men nu rykker Uffe Elbæk & Co. igen.

Partiet har netop lanceret et forslag om, at hvis danskerne kan samle 50.000 underskrifter til et forslag, skal det kunne fremsættes direkte i folketingssalen, og en række partier er rent faktisk lydhøre og positive over for ideen.

Derudover har Alternativet afholdt sit første sommergruppemøde i Svaneke, hvor man – på alternativ vis – sad i rundkreds med de politiske journalister, da partiets nye oplæg skulle præsenteres, og forventningerne til den nye politiske sæson skulle gennemgås.

Igen kunne der høres en stille fnisen over Alternativets måde at gribe tingene an på, men det kan meget vel vise sig, at omgivelserne atter kommer til at erkende, at Alternativet vil være mere manøvre- og levedygtigt, end de fleste tror lige nu.

Fokus på mærkesager

Naturligvis vil Uffe Elbæk snart blive konfronteret med mange svære dilemmaer og komplekse valg, når det parlamentariske arbejde for alvor går i gang til oktober. Tusinder af danskere har deponeret deres drømme og forhåbninger om en ny politik hos Alternativet – uden at vide, hvad de får.

 

Hver gang partiets forhandlere skal afgøre, om de vil gå med i et forlig eller holde sig uden for, vil de derfor nemt kunne komme til at skuffe flere af de nye vælgere. Men missionen er ikke umulig.

Hvis det lykkes for Alternativet at holde fokus på deres mærkesager – f.eks. optagetheden af miljø- og klimapolitikken og partiets skarpe fokus på grøn business – vil de kunne fastholde en klar identitet som parti, samtidig med at de kan være pragmatiske og indgå aftaler på en lang række områder.

Dernæst skal man ikke undervurdere betydningen af, at mange vælgere – ikke mindst i rød lejr – fortsat føler sig rod- og hjemløse.

Opbygning fra lavpunkt

Alt tyder på, at Socialdemokraterne med Mette Frederiksen i spidsen står med en unik mulighed for at kunne appellere til mange vælgere, ligesom Enhedslisten formentlig vil kunne fastholde sin styrke og størrelse.

Men når det handler om de Radikale og SF – som Alternativet har stjålet vælgere fra – ser virkeligheden anderledes ud. Begge partier skal bygges op fra et lavpunkt, og det kan tage tid.

Med så svækkede konkurrenter har Uffe Elbæk kort sagt en enestående chance for at kunne appellere til de mange søgende centrum-venstre-vælgere og dermed sikre, at Alternativet ikke bare bliver en døgnflue, men en levedygtig partiorganisation.