Kontanthjælpsloftet: Løkke snakker udenom

Hvor skal kontanthjælpsloftet ligge, lød spørgsmålet til Venstres formand, der begyndte at tale om ydelser til udlændinge.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden Venstre lancerede en stor kontanthjælpskampagne med det eksakte beløb 454.215,00 kr. i centrum, har der været rejst stribevis af spørgsmål om, hvad partiets såkaldt moderne kontanthjælpsloft egentlig indebærer.

Det skete også efter Folketingets spørgetime i marts, hvor V-formand Lars Løkke Rasmussen mødte pressen.

Journalist: Hvor skal det (kontanthjælpsloftet, red.) ligge? Hvilken grænse?

Lars Løkke: »Hvis vi snakker flygtningefamilie, vil vi gerne tage udgangspunkt i det, vi kender fra SU-modtagere med forsørgelsesforpligtelse. Det at være på SU er en midlertidig ting. Det at være flygtning er også en midlertidig situation. For enten bliver der fred i hjemlandet, og så skal man hjem igen. Hvis ikke, skal man ud på det danske arbejdsmarked og tjene sine egne penge. Så vi vil gerne tage udgangspunkt i det og til gengæld give en sprogbonus, sådan at man har en mulighed for at påvirke beløbet opadgående, hvis man hurtigt lærer det danske sprog.«

Løkke henviser her til partiets forslag om en ny integrationsydelse, der skal være på samme niveau som SU'en, og som udlændinge skal starte med modtage, når de påbegynder et integrationsprogram. Lærer de dansk, skal de til gengæld kunne stige i ydelse. Forslaget fremgår af de to sidste sider i et politisk oplæg fra Venstre.

Heidi Jønch-Clausen, adjunkt og retoriker ved Syddansk Universitet: »I sit svar på dette meget konkrete spørgsmål kommer Lars Løkke fint fra start ved at bruge sammenligningsargumentet med studerende.  Det er klart og håndgribeligt. Men derefter går det galt, fordi Løkke vælger at snakke om helt andet tiltag. Det gør, at journalisten reelt ikke får svar på sit spørgsmål om, hvor grænsen skal gå. Svaret er derudover typisk for Løkke ved at være meget langt. Der er mange ord i ham, og han er god til at cykle.«

Hjælp os med at stoppe udenomssnak

Politiko.dk noterer i den kommende tid navn og partibogstav, når en politiker foregiver at svare på et spørgsmål, men ikke gør det.

Tip os, hvis du har har spottet en udenomssnakker.