Kandidattest: Hvilken politiker er du mest enig med?

Ved du ikke, hvem du skal stemme på til folketingsvalget? Så prøv kandidattesten, svar på 15 spørgsmål og find ud af, hvilke politikere du er mest enig og uenig med på en række områder.

Foto: Liselotte Sabroe

Hvis du ligesom hver fjerde vælger er i tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds til folketingsvalget, så er der nu hjælp at hente.

Berlingske og Politiko.dk har lavet en kandidattest, der viser, hvilke politikere og partier som deler dine holdninger på konkrete politikområder.

Den fungerer ved, at du svarer på 15 spørgsmål om alt fra dagpengeregler til EU-politik og dernæst angiver, hvor vigtigt spørgsmålet er for dig. Det samme har vi bedt de godt 750 folketingskandidater om at gøre.

PRØV KANDIDATTESTEN: Klik her for at svare på de 15 spørgsmål

Dine svar og kandidaternes svar bliver til sidst sammenlignet, og resultatet viser, hvem du er mest enig og uenig med baseret på de 15 spørgsmål.

Herfra kan du klikke dig ind på kandidaternes profiler og læse mere om deres mærkesager og motivation for at stille op til valget. Du kan også dele dit resultat på Facebook.

Ikke alle politikere ønsker at deltage i sådan en kandidattest, og foreløbigt har 300 kandidater indsendt deres svar til os. Alle kandidater er med andre ord ikke med i databasen, men der kommer hele tiden nye til.

Sådan har vi udvalgt spørgsmålene

De 15 spørgsmål er udvalgt i samarbejde med ph.d.-studerende Martin Vinæs Larsen, der har speciale i vælgeradfærd, for at hjælpe os med at sikre, at spørgsmålene er relevante, dækkende for den politiske debat og formuleret uden slagside.

Efterfølgende har analyseinstituttet Gallup testet de 15 spørgsmål på et repræsentativt udsnit af befolkningen. Undersøgelsen viste, at der er vidt forskellige holdninger til de enkelte spørgsmål. Der var med andre ord ingen klar overvægt af vælgere, der erklærede sig enige eller uenige i spørgsmålene.

PRØV KANDIDATTESTEN: Klik her for at svare på de 15 spørgsmål

Dermed ikke sagt, at spørgsmålene ikke kan diskuteres. Det kan de. Kandidattests som disse er ingen eksakt videnskab, men vi har lagt os i selen for at udvælge og formulere spørgsmål så bredt og neutralt som muligt.

Med andre ord. Brug testen med fornuft. Resultatet er kun til inspiration. Den giver dig en pejling på, hvilke kandidater du er mest enig med, men kan aldrig erstatte, at man følger den politiske debat i løbet af valgkampen og selv tager stilling til de politiske dilemmaer, som Danmark står overfor.

Dokumentation: Læs mere om metoden bag kandidattesten