Kampvalg og fløjkrig i DF: Måske skal jeg indkalde ham som vidne, sagde Messerschmidt truende

Der er en uge til, at Inger Støjberg får sin dom i Rigsretten. Kommer hun ikke og »redder« Dansk Folkeparti, så er der lagt op til halvanden måneds bitter magtkamp. Merete Dea Larsens kandidatur viser, at Morten Messerschmidts plan kan blive svær at føre ud i livet.

 
Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt siger, at han vil overveje at stille op som formand for Dansk Folkeparti. Klip: Ritzau/Scanpix. Redigering: Emma M. Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Kristian Thulesen Dahl for nylig valgte at gå af som formand, var det ifølge hans egne ord med ambitionen om at sikre en »god og værdig« proces i forhold til at vælge en efterfølger. De ord har han gentaget flere gange efterfølgende.

Men intet tyder på, at det kommer til at gå i opfyldelse.

Med Merete Dea Larsens kandidatur, som hun netop har annonceret i Berlingske, er der lagt op til kampvalg i det ellers så topstyrede Dansk Folkeparti. Med også næstformand Morten Messerschmidt som kandidat er der indtil videre to på stemmesedlen til formandsvalget. Og flere kan komme til.

Isoleret set har Merete Dea Larsen næppe de store chancer andet end som outsider, hvis alt andet bryder sammen. Hun sidder ikke i Folketinget, har ikke megen erfaring, og hun er ikke kendt blandt mange andre uden for Dansk Folkeparti.

Merete Dea Larsen sidder i Dansk Folkepartis hovedbestyrelse og har tidligere været suppleant i Folketinget, nu stiller hun op som formand. Hendes far blev ifølge hende selv uretmæssigt ekskluderet af partiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker.

Men hendes kandidatur er et meget konkret bevis på, at den model, som næstformand Morten Messerschmidt har skitseret med ham selv som formand og medlem af Europa-Parlamentet Peter Kofod som næstformand og kronprins i tilfælde af en belastende landsretsdom over Messerschmidt, ikke er en, der ligefrem får DFerne til at juble – hverken i baglandet eller i folketingsgruppen.

De tekniske baryler

Den nuværende formand Kristian Thulesen Dahl som mere og mere åbenlyst modarbejder sin næstformands bestræbelser på at blive hans efterfølger, taler om vedtægter og teknikaliteter, der forhindrer makkerparrets model i at blive til virkelighed.

Det samme gør tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen, som opfordrer Messerschmidt til at trække sig som næstformand indtil hans sag om svindel med EU-midler er afklaret ved landsretten.

Også en anden DF-profil, Marie Krarup, opfordrer direkte Messerschmidt til at trække sit kandidatur tilbage, fordi Dansk Folkeparti med hendes ord er »et lov og orden parti.«

Til Thulesens og Henriksens angreb svarer Morten Messerschmidt i DR-programmet »Slotsholmen«, at hans model med Peter Kofod holder hele vejen i forhold til partiets vedtægter. Og hvis de ikke tror på det, tilføjede han, så må »de tekniske baryler lave deres studiekreds«. Altså Thulesen og Henriksen.

Det alle venter med ulidelige spænding på i Dansk Folkeparti er dommen ved Rigsretten over tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg. Selv Marie »lov-og-orden« Krarup hepper ivrigt på den rigsretstiltalte Inger Støjberg.

Dommen falder mandag om en uge – 13. december klokken 13.00.

Forventningen er, at den tidligere næstformand i Venstre ret hurtigt derefter vil meddele, hvad hun har tænkt sig med sin videre politiske karriere. Gør hun ikke det, og fortsætter hun med at »vende skråen« i dage og uger, vil det blive opfattet som et udtryk for, at hun ikke ønsker at være formand for Dansk Folkeparti.

Og så ... ja, så kan fløjkrigen fortsætte med tiltagende styrke frem til partiets ekstraordinære årsmøde i Herning 23. januar. Og det kan blive meget grimt.

Hvis Morten Messerschmidt får en alvorlig dom i Landsretten til februar, så tager Peter Kofod, der i dag er medlem af Europa-Parlamentet over som DF-formand. Sådan er aftalen mellem de to i hvert fald. En model som ikke alle i partiet bifalder.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Umiddelbart tegner Morten Messerschmidt stadig til at have de bedste kort på hånden – hvis Støjberg er ude af spillet. Med Peter Kofod som wingman og partistifter Pia Kjærsgård som spillende træner vil han kunne appellere til baglandet med en større kraft end både Merete Dea Larsen og eventuelt Martin Henriksen, som endnu ikke har meddelt, om han stiller op.

En indirekte trussel

I samme interview med Morten Messerschmidt i »Slotsholmen« på P1 leverede Morten Messerschmidt en indirekte trussel, som de nu kan tænke over i hele den ledelse, der havde ansvaret for partiet i 2015.

Når Landsretten i februar tager fat på Messerschmidts ankesag om svindel med EU-midler, så er det nemlig ikke sikkert, at Messerschmidt vil være lige så omhyggelig som i byretten med ikke at trække sine partifæller med i faldet, hvis de fortsætter med at obstruerer hans vej til formandsposten.

Sådan er det signal, han sender i hvert fald.

»Martin (Henriksen, red.) sad jo i gruppeledelsen, da man planlagde sommergruppemødet i Skagen. Jeg har egentlig ikke tænkt over det før, men det kan da være, at jeg skal indkalde ham som vidne,« sagde Messerschmidt i radioprogrammet og fortsatte:

»For så kan han måske fortælle lidt om, hvordan Dansk Folkeparti disponerede, for det var jo dem, der bad om at få de der 98.000 kroner. Det er jo ikke mig, der har fået dem. Det kunne måske være en løsning, for jeg kan forstå, at alle er meget optagede af at få den sag håndteret,« sagde Messerschmidt.

Det var misbrug af de 98.000 kroner fra EU i forbindelse med partiets sommergruppemøde i Skagen 2015, der i august i år kostede Messerschmidt et halvt års betinget fængsel i byretten – en dom, som nu er anket til landsretten.

Dansk Folkepartis Martin Henriksen har endnu ikke meddelt, om han er kandidat til formandsposten i partiet. Meget tyder på, at han afventer, hvad Inger Støjberg gør, når hendes dom i Rigsretten falder om cirka en uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

I toppen af Dansk Folkeparti er fronterne i dag trukket så hårdt op, at der næppe bliver tale om på nogen måde at dele magten, hvis enten Messerschmidt eller Martin Henriksen skulle ende med at blive formand. Vinderen tager det hele, og derfor har så mange noget på spil.

Merete Dea Larsens chance er, at baglandet til januar er så træt af magtkampe og knive i ryggen, at de vælger en, som indtil videre er ren, uprøvet og – igen indtil videre – uden for alle intrigerne.