Hver gang Stampe åbner munden og råber ad gamle venner, giver hun blå blok gode kort på hånden

Zenia Stampe undergraver alliancen mellem S og R med sine udfald mod Socialdemokraterne.

Læs mere
Fold sammen

Den radikale leder, Morten Østergaard, har det næppe som rejsekongen Simon Spies, der engang sagde: »Dårlig omtale er bedre end ingen omtale«.

Derfor står Morten Østergaard med et problem, når han skal forsøge at genskabe harmonien med S-formand Mette Frederiksen oven på Zenia Stampes aggressive udfald mod Socialdemokraterne her i Berlingske.

I Berlingskes lørdagsmagasin Politiko talte den radikale værdiordfører dunder mod den socialdemokratiske udlændinge- og asylpolitik. Hun stillede sig an som en moralsk overdommer og anklagede S-ledelsen for at medvirke til en umenneskelig behandling af de mange flygtninge og immigranter, som vil til Europa. For at få sine pointer til at gå hjem nævnte hun, at nutidens socialdemokrater slet ikke lever op til afdøde Anker Jørgensens høje etik og omsorg for folk i nød.

Dermed var scenen sat.

Fra Socialdemokratiet blev det den tidligere minister og nuværende integrationsordfører, Dan Jørgensen, som fik fornøjelsen af at kommentere Zenia Stampes udfald.

Han lagde ud med at konstatere, at de Radikale synes at befinde sig på månen uden anvendelige anvisninger på, hvordan tilstrømningen til Europa skal tackles. Dernæst udnævnte han Stampe til at være venstrefløjens svar på Pia Kjærsgaard. Hvilket ikke var venligt ment.

Opsigtsvækkende var det, men betyder opgøret noget som helst? Ja, det gør det, for Zenia Stampe er med til at forværre krisen i SR-alliancen, og det er efterhånden tvivlsomt, om de to parter vil kunne overkomme uenighederne og blive i stand til at danne regering, hvis de får chancen efter næste valg.

Internt hos de Radikale kommer Morten Østergaard i første omgang til at tænke over, om det nu også var så genialt at gøre Stampe til partiets nye værdiordfører. I udgangspunktet var tanken god, for det er åbenbart, at de værdipolitiske debatter – især centreret om udlændinge- og asylpolitik – er rødglødende, og her ønsker de Radikale at yde modspil til blå blok og Socialdemokratiet.

Problemet er blot, at i disse følelsesladede debatter har de Radikale i dag indsat en politiker, som selv har tendens til at gøre diskussionerne sort-hvide og uforsonlige. I værste fald vil Stampe gradvist være med til at undergrave de Radikales lange tradition for at være et parti, der kombinerer skarpe synspunkter og høje idealer med folkestyrets fineste dyder, som bl.a. handler om at vise respekt for modstanderen og søge efter holdbare kompromiser. Med Stampe som forpost begynder de Radikale i højere grad at fremstå som et alt-eller-intet-parti, der skærper konflikter og deler folk.

Morten Østergaard ville kunne leve med situationen, hvis Stampe især skød mod blå lejr, men med sine angreb på S forværrer hun forholdet til den vigtigste allierede, og det kan vise sig at få langsigtede konsekvenser.

I forvejen vokser kløften mellem S og R som en konsekvens af, at de to partier ser yderst forskelligt på, hvordan tilstrømningen af flygtninge- og immigranter skal håndteres, hvordan integrationen skal lykkes, og hvordan man mest effektivt imødegår truslen fra radikalisering. Med sine markeringer skærper Stampe konflikterne og gør det sværere at finde fælles grund.

Derudover er hun med til at give de blå partier gode kort på hånden før næste valgkamp, for her vil borgerlige ledere selvfølgelig spørge, om vælgerne mon skal tro på den socialdemokratiske eller radikale kurs i udlændingepolitikken.

Er de blå topfolk dygtige, vil de kunne blotlægge og udstille den afgrundsdybe uenighed mellem S og R – hvilket især vil være problematisk for Mette Frederiksen – og de vil kunne fremhæve, at der på dette vitale område er større samling i blå blok.

Skal man opregne effekten af de udfald, som værdiordføreren retter mod Socialdemokratiet, er sagen ret enkel: For hver gang Zenia Stampe åbner munden og råber ad Socialdemokraterne, vil S-ledelsen tage endnu et skridt i retning af en ren S-regering – hvis næste valg altså resulterer i et rødt flertal.