Her er Gallups bud på undervurderingen af DF

Folketingsvalget oversteg meningsmålingernes forventninger. Her var det især Dansk Folkeparti, der fik et langt bedre resultat, end hvad meningsmålingerne kunne forudsige.

Kristian Thulesen Dahl og co. oversteg meningsmålingernes forventninger med 21,1 procent af stemmerne til Folketingsvalget den 18. juni. Her ses de til dronningerunde ved Amalienborg den 22. juni. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Berlingske Barometer den 17. juni stod Dansk Folkeparti og Venstre til henholdsvis 17,8 og 20,4 procent af stemmerne. Begge resultater havde en statistisk usikkerhed på 0,6 procent.

Det endelige valgresultat tildelte Dansk Folkeparti 21,1 procent af stemmerne og 19,5 procent til Venstre. Altså en difference der oversteg den statistiske usikkerhed, der ellers skal være den retfærdiggørende faktor for meningsmålingernes forudsigelser af valgresultatet.

Ifølge Camilla Kann Fjeldsøe, der er leder af den politisk afdeling hos meningsmålingsinstituttet TNSGallup, er forklaringen ikke, at respondenterne lyver om deres politiske ståsted, når det komme til Dansk Folkeparti. Den primære årsag til meningsmålingernes skævhed er, at man ikke har medtaget alle parametre, der er vigtige for vælgernes stemmeadfærd:

»I Gallups efteranalyse af dette valg har vi konstateret, at der er et nyt parameter, som er vigtig at tage højde for i valgprognoser, og dette retter vi op på ved næste valg,« siger Camilla Kann Fjeldsøe til Politiko.dk.

Læs mere: Målinger undervurderede Dansk Folkepartis valgresultat

Og når et parameter mangler, vil det også resultere i en skæv meningsmåling, da repræsentationen af vælgerne bliver ukorrekt:

»Eksempelvis ved vi, at uddannelse er utrolig vigtig for, hvad folk stemmer, og derfor sikrer Gallup altid en korrekt fordeling på dette i stikprøven. Tilsvarende hvis du for eksempel tager transportvaner, er det meget vigtigt, at du har forholdet mellem folk med bil og folk uden bil korrekt repræsenteret. Hvis du har skæv fordeling mellem folk med og uden bil, vil du også få en skæv meningsmåling – selvom din stikprøve er sammensat korrekt på andre centrale parametre som køn, alder og hvor man bor.«

Gallup er på nuværende tidspunkt i gang med en undersøgelse af, hvilket parameter der manglede i meningsmålinger op til valget, og vil fremlægge undersøgelsens konklusioner i løbet af de kommende uger.