Har Thorning virkelig gjort det lettere at blive dansker?

Politisk ordfører Inger Støjberg (V) beskylder SR-regeringen for at have lempet udlændingepolitikken, da den afskaffede indfødsretsprøven og erstattede den med en anden prøve. Har Venstre ret? Tag begge prøver, og bedøm selv.

Da Socialdemokraterne i marts satte en storstillet annoncekampagne om stramme asylregler i søen, svarede Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, prompte igen.

»Kære Helle Thorning-Schmidt. Før sidste valg sagde du, at du ville føre en stram udlændingepolitik, men hvad fik vi? 31 lempelser.«

På sin Facebook delte hun en omdiskuteret liste med i alt 31 lempelser af udlændingepolitikken, som regeringen - ifølge Støjberg og Venstre - har stået bag, siden den kom til magten i 2011.

Kære Helle Thorning-SchmidtDu snyder altså ikke danskerne to valg i træk.Før sidste valg sagde du også, at du ville...

Posted by Inger Støjberg on 21. marts 2015

Punkt 20 på Støjbergs liste lød, at regeringen har afskaffet den såkaldte indfødsretsprøve, hvor udlændinge skulle have 32 ud af 40 rigtige for at bestå og dermed komme tættere på at få dansk statsborgerskab.

Regeringen har ganske rigtigt afskaffet indfødsretsprøven. Det gjorde den officielt i maj 2013, da den med Enhedslisten fandt et flertal for at erstatte den med en såkaldt statsborgerskabsprøve. Ifølge Justitsministeriet lagde den nye prøve vægt på »aspekter af det hverdagsliv og det aktive politiske liv, som møder borgerne i et moderne samfund«. I den skal man svare rigtigt på mindst 22 ud af de 30 spørgsmål.

Undervisningsministeriet har sendt Politiko.dk den seneste udgave af den nu hedengangne indfødsretsprøve samt den seneste udgave af statsborgerskabsprøven.

Herunder kan du bedømme, hvilken af de to prøver der er sværest. Og om Støjberg og Venstre har ret i, at regeringen på det punkt har lempet udlændingepolitikken.

1) Den gamle test: Kan du bestå indfødsretsprøven?

2) Den nye test: Kan du bestå statsborgerskabsprøven?

Listen med de 31 lempelser kom til verden i forbindelse med Venstres omdiskuterede udlændingeudspil, »Danmark for dem, der kan og vil«, som partiet præsenterede på sit sommergruppemøde i august.

Det er sidenhen blevet en tilbagevendende del af retorikken mod regeringen.

Partiet har f.eks brugt de 31 lempelser som forklaring på den øgede strøm af asylansøgere til Danmark. F.eks. skrev Venstre på sociale medier i august, at »det rygtes ude i verden, når man lemper udlændingepolitikken 31 gange.«

Eksperter i udlændingeret har kritiseret Venstre for at være på usikker grund med sine anklager. De mener, at man kan sætte spørgsmålstegn ved en række af punkterne.

En opgørelse fra Justitsministeriet har samtidig vist, at regeringen ikke alene kan holdes ansvarlig for de »31 lempelser«. Liberal Alliance har stemt for 20 af de 31 punkter på listen.

DF og indfødsretsprøven

Det var Dansk Folkeparti, som efter en årrække med politisk værdidebat om kravene til danske statsborgere, for alvor bragte ideen om at teste ansøgernes viden om det danske samfund og dets historie frem.

I december 2005 kom en aftale på plads mellem VK-regeringen og DF. Tre år senere blev indfødsretsprøven som følge af DF-pres ændret, således at ansøgerne bl.a. fik kortere tid til rådighed og skulle svare korrekt på flere spørgsmål for at bestå.