Fordi vælgerne kræver det...

Den umiddelbare frygt for Facebook-pøblen og krav om hurtig reaktion kaster politikerne ud på dybt vand. Det var der to eksempler på i denne uge.

Angsten for danskernes reaktion - især på Facebook - er ved at være så stor, at politikerne ofte handler uden at tænke sig om, skriver Bent Winther. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Prisen for ugens største mysterium i denne uge må tilfalde Lars Løkke Rasmussen og regeringens beslutning om at indføre øjeblikkelig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse.

Den midlertidige stikprøvekontrol trådte i kraft mandag kl. 12.00 få timer efter, at svenskerne havde indført ID-kontrol på Øresund.

Men begrundelsen for igen at bevogte den sønderjyske grænse fortoner sig lidt i horisonten.

Statsministeren talte på sit pressemøde om »rettidig omhu« og om at »sikre ro og orden«, som dog ikke umiddelbart ser ud til at være truet. Men hvad der måske kan undre mere er, at effekten af kontrollen angiveligt vil være den modsatte af, hvad der er regeringens erklærede mål.

Flere vil vælge at søge asyl i Danmark, når man nu stiller dem spørgsmålet i Padborg. Det har justitsminister Søren Pind allerede slået fast ret bramfrit. Mange flere. Asylansøgerne på vej gennem Europa har vist sig at være ret velorienterede – også om svenske grænsetiltag.

Så argumentet om at store grupper af afviste flygtninge fra Sverige vil samle sig på hovedbanegården i København, synes ikke logisk.

Så hvorfor gør regeringen det? Alt tyder på, at man også i regeringstoppen har været uenige herom. Derfor er men landet på en halv løsning – en grænsekontrol light. Men den bedste forklaring er nok, at folkedybet kræver en eller anden form for reaktion på det svenske skridt. Bekymrede vælgere kræver handling og politikere, der ikke bare sidder med hænderne i skødet.

De sociale medier ville hurtigt kunne komme i voldsomme svingninger med krav om massive grænsebomme, hvis ikke regeringen viste, at den var vågen. En mere seriøs tilgang til situationen ville være at se tiden lidt an og overvåge, hvad effekten af den svenske kontrol vil blive og derefter grundigt overveje det relativt store skridt, det er, at indføre en grænsekontrol, som Europa, EU, Danmark, skiftende regeringer gennem et par årtier eller mere har arbejdet på at fjerne for at etablere en fri bevægelighed mellem landene.

Det næste mysterium, som måske dårligt kan undre, er et resultat af samme mekanisme – politikernes bævende angst for den uartikulerede shitstorm. Allerede inden den såkaldte vederlagskommission barsler med sine anbefalinger, fik en lækage af rapportens indhold i Dagbladet Politiken alle partierne til ét for ét at bakke ud af en aftale om at henlægge folketingsmedlemmers og borgmestres lønforhold til en særlig kommission.

En aftale, der netop var indgået med henblik på at håndhæve armslængdeprincippet og sikre, at politikerne ikke selv skal sidde og tage stilling deres egen løn. De gennemarbejdede anbefalinger virker fornuftige og ædruelige og fjerner nogle af de besynderligheder, der har været i de folkevalgtes aflønning. Kommissionen foreslår, at hæve folketingsmedlemmernes løn med 15 procent og til gengæld beskære deres pension og eftervederlag, så det hele samlet set går sådan cirka i nul.

Men som væltende dominobrikker meldte partierne sig i løbet af en eftermiddag ud af aftalen ved udsigten til, at det eneste, der i offentligheden ville stå tilbage, er en ublu 15-procents lønforhøjelse til politikerne, mens alle andre skal holde igen. Forargelsens skrig fra nettets magtfulde kloak kunne høres, allerede inden det var der.

De to eksempler er fra denne uge. Man kan kalde det ægte demokrati, når politiske ledere vælger at lytte, før de handler. Men særligt oplyst er det ikke. Når Bilka i Næstved fyrer en ung indvandrer på baggrund af vildfaren facebookdebat, er det et udtryk for den samme følgagtighed over for en unuanceret og pøbelagtig storm. Den hurtige reaktionstid på Facebook og Twitter styrker ikke kvaliteten af politikernes beslutninger. Tværtimod. Kravet om handling og øjeblikkelig stillingtagen på et alt for løst grundlag er så voldsomt, at politikerne alt for ofte falder i den forkerte grøft.

De to eksempler er forskellige, men er resultater af de to værste ting, politikere i dag kan blive beskyldt for: At rage til sig for egen vindings skyld og at løbe fra sine løfter. Løkke har lovet en opbremsning af flygtningestrømmen, ingen skal beskylde ham for ikke at have gjort, hvad han kunne. Og personlig grådighed eller beskyldninger om det er den enkeltfaktor, der i Danmark hurtigst kan lægge en politisk karriere i ruiner. Politikerleden, som Løkke Rasmussen adresserede i sin nytårstale, skyldes mange ting. En af dem er, at de tænker, før de skyder.