Flere målinger: Liberal Alliances vælgere er flygtet

Mens Liberal Alliance sunder sig oven på den seneste måneds tumult, viser Berlingske Barometer, at partiets vælgeropbakning er faldet siden begyndelsen af december.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2018). Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Liberal Alliance har været i modvind den seneste måned. Efter regeringens afblæsning af »historisk store skattelettelser«, breder kritikken sig i Liberal Alliances bagland.

I denne uges barometertjek tager vi derfor temperaturen på Liberal Alliances popularitet blandt de danske vælgere. Fredag viste en meningsmåling fra Gallup den laveste opbakning til LA siden valget.

Men det er ikke kun en enkelt måling, der viser, at LA har mistet vælgere.

Ifølge Berlingske Barometer, som er vores vægtede gennemsnit af den seneste måneds politiske meningsmålinger, er LAs vælgeropbakning gået statistisk signifikant tilbage siden begyndelsen af december.

Allerede i midten af december skrev flere medier, at Liberal Alliances vælgertilslutning var den værste i seks år. Ifølge Berlingskes barometertjek var konklusionen dog, at det ikke stod så slemt til. Den statistiske usikkerhed gjorde nemlig, at man dengang ikke kunne konkludere en statistisk signifikant tilbagegang.

Nu kan vi imidlertid med sikkerhed konkludere, at Liberal Alliance står til en statistisk signifikant tilbagegang efter den seneste tids kaotiske forhandlinger. Partiet har i den seneste barometermåling en vælgertilslutning på 4,3 pct., mens barometeret 1. december vidnede om en opbakning på 5,5 pct. fra vælgerne.

LA er dermed faldet i barometermålingerne med 1,2 procentpoint siden begyndelsen af december. Det svarer til, at partiet har mistet mere end hver femte vælger i løbet af de seneste seks uger.

Berlingske Barometer, 1. december 2017 og 11. januar 2018. Fold sammen
Læs mere

Sammenligner man Liberal Alliances vælgertilslutning med sidste folketingsvalg 18. juni 2015, har partiet oplevet et endnu større fald.

Ved valget satte 7,5 pct. af de danske vælgere deres kryds ved liste I, og partiets vælgertilslutning er derfor faldet statistisk signifikant med hele 3,2 procentpoint i den seneste barometermåling.

Det svarer til, at LA havde mistet fem mandater, hvis der havde været folketingsvalg i morgen.

Liberal Alliances meningsmålinger begyndte allerede at falde kort tid efter, at partiet trådte i regering i november 2016. Således kunne Berlingskes Barometer tilbage i januar 2017 fortælle, at vælgerne begyndte at vende partiet ryggen.

Liberal Alliances tilbagegang er imidlertid ikke gået ud over den samlede opbakning til blå blok. Blå bloks samlede vælgertilslutning er ifølge barometeret uændret sammenlignet med begyndelsen af december, når man tager højde for den statistiske usikkerhed.

Barometeret vidner desuden om dødt løb mellem rød og blå blok. Selvom partierne i rød blok samlet set står til 89 mandater mod de blå partiers 86 mandater, er forskellen ikke statistisk signifikant.

Ugens barometertjek kan derfor ikke give et bud på, om regeringen eller oppositionen ville løbe med sejren, hvis der var valg i morgen.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.