Fem ambassadører for Danmark: En sjov, en rosende, en bedrevidende, en politisk ukorrekt og en skadelig

Socialdemokraten Jeppe Kofods tweet får DFs Søren Espersen til at droppe sin USA-tur.Arkivfoto: Kasper Palsnov Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Nærmest inflation gik der i den forløbne uge i ambassadører for Danmark i USA, for sjældent er der på samme tid udvekslet så mange rosende og nedladende ord mellem København på den ene side og Washington og New York på den anden. Om alt fra Danmarks fine forhold til USA til en insisteren fra Dansk Folkepartis side om at forholde sig ret til at kunne kalde USAs præsident Barack Obama for en »neger«.

Som det næsten kan forstås, var der stor forskel på elegancen i de fem »taler« fra henholdsvis Barack Obama, statsminister Lars Løkke Rasmussen, formanden for FNs generalforsamling, Mogens Lykketoft, DFs næstformand, Søren Espersen, og Socialdemokraternes europaparlamentariker Jeppe Kofod. En var sjov, en var rosende, en bedrevidende, en politisk ukorrekt og en skadelig. De fem taler og udsagn fortæller noget om, hvem der er gode ambassadører for Danmark, og hvad alt fra humor til præcision i ordvalg betyder for, om en ageren udløser topkarakter eller bundkarakter og styrker Danmark på verdensscenen.

Lad os tage dem en for en.

Den rosende tale kom fra Barack Obama, der viste, at han pudsigt nok er Danmarks stærkeste ambassadør. Fredag i sidste uge havde han inviteret de nordiske statsministre, herunder Lars Løkke Rasmussen, til statsmiddag i Det Hvide Hus. Under besøget opridsede præsidenten en lang liste af de værdier, som USA deler med de nordiske lande.

»Jeg tror virkelig, at verden ville være mere sikker og mere velstående, hvis vi bare havde flere partnere som vore nordiske lande,« sagde Obama.

»Der har været tidspunkter, hvor jeg har sagt: Hvorfor sætter vi ikke bare alle disse små lande sammen og giver dem ansvaret et stykke tid, så de kan rydde op i tingene.«

Bemærket er det blevet, at blandt andet Danmark deltager i koalitionen imod IS, og at Danmark og Norge hver især har bidraget med næsten ligeså mange tropper i Irak som Tyskland. Og at Danmark er gået foran med sin indsats for bedre klima og miljø. Obama hyldede også de nordiske lande for at operere »over deres vægtklasse« på den internationale scene. Bedre ambassadør for Danmark er svær at finde. Topkarakter til Obama.

Den sjove tale kom til gengæld fra Lars Løkke Rasmussen, der fik æren af at holde selve festtalen ved middagen i Det Hvide Hus og modigt leverede den med humor, ironi og spidse politiske pointer. Han høstede latter, klapsalver og ros fra alle sider for sin tale. Løkke roste flere af Obamas ellers kontroversielle resultater, herunder sundhedsreformen Obamacare og beslutningen om at fejre tilladelsen af homoseksuelles ægteskaber i USA ved at lade Det Hvide Hus oplyse i regnbuens farver. Han drev gæk ved at antyde, at han støttede Donald Trump som USAs næste præsident – hvorefter det blot viste sig, at han mente Donald Tusk. I 2009 blev Løkke hånet ude i den store verden, efter at klimatopmødet i København i 2009 floppede, og han selv ikke syntes at kende FNs afstemningsregler, hvilket forværrede processen under topmødet. Denne gang, i Washington, fik han topkarakter for sin optræden på verdensscenen.

Den bedrevidende tale kom fra Mogens Lykketoft, der i en kronik i Berlingske sendte en svada af sted mod Løkkes regering. »Herovre i FN i New York sidder jeg som formand for General­forsamlingen og undrer mig over, at der ikke er mere debat i Danmark om alle de tiltag fra regeringen, der er ved at ændre os fra foregangsland til bagtrop i indsatsen for klima og bæredygtighed,« indledte han.

Udenrigsminister Kristian Jensen undrede sig til gengæld over, at Lykketoft bruger sin FN-post til at »nedgøre sit land«. Dette har Lykketoft naturligvis ret til, der er ytringsfrihed. Men omvendt er der noget ironisk i, at Lykketoft i sin iver efter at kritisere den danske regering fra sin post i FN gør sig mere til lokalpolitiker i Danmark end til en stor ambassadør på verdensscenen. Naturligvis kan regeringen godt i en smal dansk sammenhæng kritiseres for at sænke ambitionerne på klimaområdet. Men i en global er vi stadig i front. Det kunne Lykketoft også have valgt at fremhæve som ambassadør for Danmark. Altså ligesom Obama.

Den politisk ukorrekte »tale« kom fra Søren Espersen, der forleden omtalte Obama som »den første neger« i USA. Udsagnet gør naturligvis ikke Søren Espersen til en stor ambassadør for Danmark. Omvendt havde ingen uden for Danmarks grænser gøet af udtalelsen, hvis det ikke var for en anden social­demokrat, der åbenbart også gerne ville være ambassadør for Danmark »over there«.

Den skadelige »tale« kom nemlig fra Jeppe Kofod, der i et heftigt omdiskuteret tweet hævdede, at Espersen skulle have omtalt Obama som »nigger«, hvilket ikke blot er forkert, men et ord der er absolut no go i USA. Men skaden var sket. Jeppe Kofod har spredt en strammet oversættelse af ordet »neger«, og bundlinjen er, at Kofod tager pokalen som Danmarks dårligste ambassadør, efter at Obama og Løkke ellers netop havde styrket de diplomatiske bånd mellem København og Washington.