En million partivandrere

Knap en million danskere har skiftet parti siden folketingsvalget i 2011. Det viser en gennemgang af Gallups seneste vælgervandringsanalyse.

Ca. hver fjerde vælger vil sandsynligvis sætte krydset et andet sted ved det kommende folketingsvalg end ved valget i 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER

Blå blok fører lige nu komfortabelt i meningsmålingerne, men slaget er langt fra vundet endnu. Danskerne er nemlig ikke bange for at skifte parti. Ved folketingsvalget i 2011 var der godt 4 millioner stemmeberettigede danskere. Den nyeste vælgervandringsanalyse viser, at godt 950.000 danskere siden da har skiftet parti. Det svarer til, at hver fjerde dansker har tænkt sig at sætte krydset et nyt sted ved det kommende folketingsvalg.

Tag selv et kig på Gallups vælgervandringsanalyse her, hvor tallene dog er fra oktober 2014.

Bag det store antal parti-shoppere gemmer sig en række kendsgerninger, som må skabe mere glæde i blå blok end i rød. Hele 230.000 vælgere, der ved valget stemte på et parti i rød blok har nemlig taget turen over midten og angiver i dag, at de vil stemme på et parti i blå blok. Blot 80.000 vælgere er gået den modsatte vej.

Den største omrokering af vælgerne er dog internt i blå blok. Faktisk har 370.000 danskere besluttet sig for at skifte et blåt parti ud med et andet i samme blok. Langt de fleste er skiftet til Dansk Folkeparti, der har stjålet hele 190.000 fra deres oppositionskollegaer. Oven i det har DF hentet 140.000 vælgere fra rød blok. Dermed tegner partiet sig for en tredjedel af alle partiskiftere siden valget.

Den seneste status i Berlingske Barometer siger 53,9 procent til blå blok og 46,1 procent til rød.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.

OBS: I Barometerets vægtede gennemsnit af meningsmålinger står Alternativet lige nu kun til 1,0 pct. Det skyldes, at partiet ikke optræder i målinger før slutningen af februar, mens gennemsnittet udregnes på baggrund af en hel måneds målinger.