Dong-sagen: Thorning snakker udenom

Ville statsministeren fremlægge oplysninger om Dong-sagen, spurgte Kristian Thulesen Dahl. »Det er meget interessant, sådan som DF lægger sig i den her sag,« lød kontraen fra Thorning.

Helle Thorning-Schmidt (S) under spørgetime i folketingssalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En bog om salget af Dong-aktier til Goldman Sachs er kommet på gaden og var udgangspunktet for DF-formand Kristian Thulesen Dahl, da han senest stod over for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i Folketingets spørgetime.

Kristian Thulesen Dahl: »Vil statsministeren nu én gang for alle sætte på plads, at selvfølgelig skal Folketinget have de oplysninger, der er nødvendige for Folketinget til at kunne vurdere, om salget til Goldman Sachs var det bedste bud - eller om der var andre bedre bud?«

Helle Thorning-Schmidt: »Jeg synes, det er meget interessant, sådan som Dansk Folkeparti lægger sig i den her sag. Det kan godt være, der er andre, der vil spørge om det her senere i spørgetimen, men det er jo partier, som hele tiden har været imod, og som ikke har haft en viden, som Dansk Folkeparti har haft hele vejen igennem. Så jeg synes egentlig, det er vigtigt at huske på, hvad den sag egentlig handler om. Den handler om, at DONG Energy tilbage i 2013 havde nogle udfordringer, hvor de manglede kapital, og derfor blev forligskredsen - som Dansk Folkeparti er en del af - enige om at igangsætte en proces, som kunne sikre, at DONG kunne få tilført noget ekstra kapital udefra. Det var der fuldstændig åbenhed om, og eftersom Dansk Folkeparti var en del af forligskredsen, så var de også involveret«.

Thorning fortsætter med at fremhæve, hvordan DF først sagde ja til at sælge en del af statens aktier i Dong, men senere vendte sig mod salget til Goldman Sachs. 10 gange nævner hun Dansk Folkeparti, inden den berammede tid til at svare udløber.

Kristian Thulesen Dahl: »Mit spørgsmål er: Vil statsministeren nu personligt sørge for, at Folketinget kan få de oplysninger, som vi har brug for, for at vurdere om, salget til Goldman Sachs var udtryk for det bedste bud, eller der var bedre ud?«

Helle Thorning-Schmidt: »Jeg har forstået, at Kammeradvokaten på baggrund af, at medlemmer af bestyrelsen i fire pensionsselskaber meget, meget sent i processen kom med nogle tilkendegivelser om et muligt bud. Det var en tilkendegivelse, der kom lang tid efter fristen var udløbet, og det var ikke nærmere specificeret. Og jeg kan forstå, at Kammeradvokaten så i den forbindelse har udarbejdet et notat. Og der vil være rig mulighed for at spørge mere ind til den sag og til notatet, når nu finansministeren kommer i samråd i næste uge, og der synes jeg egentlig, det hører hjemme.«

Dokumentation: Se klippet fra folketingssalen her.

Heidi Jønch-Clausen, adjunkt og retoriker ved Syddansk Universitet: »Det er seriøs udenomssnak det her. Man bliver helt træt. Thorning bliver stillet et meget konkret spørgsmål om, hvornår og hvordan hun vil stille nogle oplysninger til rådighed, men det svarer hun ikke på. Den undvigelsesstrategi, hun stringent følger hele vejen igennem sit lange svar, er at kritisere Dansk Folkeparti for deres rolle i sagen. Omvinklingen fra at være i defensiven til at gå i offensiven er meget tydelig og starter for alvor der, hvor hun siger: ”Så synes jeg egentlig, det er vigtigt at huske på, hvad den sag egentlig handler om.” Denne formulering er en markør for udenomssnak: Når politikere helt eksplicit vælger at opridse et sagsforløb ud fra deres egen opfattelse af sagen, skal man være på vagt. For så er de - ligesom her - ofte gået i gang med at fortælle en anden, for dem mere flatterende, version af historien. Som svar på Thulesen Dahls opfølgende spørgsmål foretager hun en tidsforskydning frem: Vent nu bare til samrådet med at få svar på dit spørgsmål!«

Folketingets præsidium har i øvrigt for nyligt kritiseret finansminister Bjarne Corydon (S) for ikke at ville dele bestemte oplysninger om Dong-salget med resten af Folketinget. Læs mere om det her.

Hjælp os med at stoppe udenomssnak

Politiko.dk noterer i den kommende tid navn og partibogstav, når en politiker foregiver at svare på et spørgsmål, men ikke gør det.

Tip os, hvis du har har spottet en udenomssnakker.