DF er det parti, der har mistet flest vælgere siden valget

Opbakningen til Dansk Folkeparti er faldet med fire procentpoint og syv mandater siden Folketingetsvalget i 2015. Det viser Berlingske Barometer.

Kristian Thulesen Dahl taler med pressen. Dansk Folkeparti ankommer til skatteforhandlinger i Statsministeriet. 7. december 2017.. (Foto: Jens Astrup/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den endelige finanslov, der forventes vedtaget af Dansk Folkeparti og VLAK-regeringen, står for døren.

Samtidig viser ugens barometertjek, at Dansk Folkeparti er dét parti, der lige nu står til at miste flest stemmer sammenlignet med det seneste folketingsvalg.

Hvis der var folketingsvalg i dag, ville Dansk Folkeparti sandsynligvis få cirka 17 procent af de danske vælgeres stemmer. Det viser Berlingske Barometer, som er vores vægtede gennemsnit af den seneste måneds politiske meningsmålinger.

Ved sidste folketingsvalg fik DF 21,1 procent af stemmerne, og opbakningen til partiet er dermed faldet med omkring fire procentpoint. Således er Dansk Folkeparti dét af Folketingets partier, der har mistet flest vælgere siden folketingsvalget i 2015.

Ifølge Berlingske Barometer står DF  i øjeblikket til 30 mandater, mens de ved valget i 2015 sikrede sig 37 mandater. DF står derfor til et fald på hele syv mandater, hvis der var valg i dag.

Liberal Alliance er dét parti med det næststørste tab af vælgere.

Partiet står lige nu til 5,4 procent af stemmerne i Berlingskes Barometer. 7,5 procent af de danske vælgere satte deres kryds ved partiet ved valget i 2015. Dermed er opbakningen til partiet siden sidste folketingsvalg faldet med 2,1 procentpoint - svarende til tre mandater.

Kigger man på blokfordelingen, fører rød blok lige nu med 92 mandater mod blå bloks 83 mandater. Ved seneste folketingsvalg sikrede blå blok sig 90 mandater og sejrede over rød blok, der kun fik 85 mandater.

Ugens barometertjek vidner derfor om en statistisk signifikant fremgang til oppositionen siden valget i 2015.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.