DF-drama spidser til: Thulesen får to måneder til at redde sit politiske liv

Indtil fredag blev de interne kampe i Dansk Folkeparti udkæmpet nede i rækkerne. Nu er de rykket helt op i toppen. Partistifter Pia Kjærsgaard vil af med formand Kristian Thulesen Dahl, men det skal ikke være ved et ødelæggende kampvalg. Mens Socialdemokraterne kunne gå på vandet i Limfjorden, eskalerede den psykologiske krig i Dansk Folkeparti.

Statsminister Mette Frederiksen blev hyldet i Aalborg og talte om klima og reformer i en stemning, der stod i stærk kontrast til Dansk Folkepartis årsmøde i Herning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Engang – for bare nogle få år siden – var de bitre rivaler. De to partier kæmpede om de samme vælgere, lurede hinandens taktik af og kopierede hinandens politiske kurs.

Dansk Folkeparti stjal den socialdemokratiske velfærdspolitik, mens Socialdemokratiet gik på rov i Dansk Folkepartis stramme udlændingepolitik i et omfang, så Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti til sidst næsten ikke var til at skelne fra hinanden.

Lørdag den 18. september blev et monumentalt billede på, hvem der vandt.

I Aalborg, hvor Socialdemokratiet holdt kongres, hyldede partiets græsrødder deres formand og statsminister i afslappet og munter stil.

Imens kæmpede Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, for sit politiske liv blot 125 kilometer mod syd ved partiets årsmøde i Herning.

Hun løb med stemmerne, magten og æren, han kigger ind den endelige nedsmeltning.

Dagen før havde konflikterne fart. Mens Mette Frederiksen ankom til Aalborg og blandt andet slog et slag omkring »festen« i Jomfru Ane Gade, lagde Dansk Folkepartis stifter, Pia Kjærsgaard, et højst usædvanligt opslag ud på Facebook.

Kristian Thulesen Dahl havde forinden sagt, at han bliver som formand, genopstiller og ser frem til også at gøre det ved næste valgkamp.

Det blev for meget for Pia Kjærsgaard. På Facebook afslørede hun, at hun trods mange opfordringer fra baglandet havde besluttet sig for ikke at stille op »til kampvalg« mod den partiformand, som hun overlod magten til i 2012.

Det ville splitte partiet, og sådan er Dansk Folkeparti ikke, skrev Kjærsgaard.

Opslaget kunne ikke læses som andet end partistifterens forsøg på alvorligt at svække og undergrave partiformanden. Alene det, at hun bruger ordet kampvalg, viser, at hun har taget de mange opfordringer om at vende tilbage som formand seriøst.

Da Pia Kjærsgaard ankom til årsmødet, var det med en skærpelse og en antydning af, at det kan komme på tale efter kommunalvalget at stille op mod formanden.

»Jeg vil slet ikke forholde mig til tiden – september, oktober, november – om to måneder. Som jeg siger, er dansk politik uforudsigelig. Tingene sker næsten dag for dag,« sagde Pia Kjærsgaard.

Kristian Thulesen Dahl skal altså levere gode resultater til kommunalvalget for sit parti om to måneder, ellers åbner konflikterne igen. Konflikter, der ikke kun involverer partistifteren, men går på kryds og tværs.

Kristian Thulesen Dahl havde inviteret Inger Støjberg til årsmøde i Herning. Han håber, at hun melder sig under partiets faner efter at have overstået sin rigsretssag. Støjberg blev modtaget med stående klapsalver. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup.

Selv var Thulesen Dahl i sin årsmødetale travlt optaget af at trække en tyk streg i sandet over for dem, der har været for åbenmundede i pressen og lækket fra interne møder. Hvor tyk den streg er i virkeligheden, og hvor alvorlige sanktionerne bliver efter årsmødet, er dog uvist.

Sønnen gjort arveløs

Til gengæld har det opgør, vi lige nu er vidne til, et vingesus af historie.

Thulesen og Kjærsgaard er gamle kampfæller, venner og grundlæggere af Dansk Folkeparti, helt fra dengang partiet blev dannet som et udbrud fra hedengangne Fremskridtspartiet.

De første syv år, efter at Kristian Thulesen Dahl havde overtaget formandskabet, gik det godt mellem dem. Dansk Folkeparti stjal tusindvis af stemmer fra ikke mindst Socialdemokratiet. Og i 2015 var sejren så stor, at Pia Kjærsgaard kunne sætte sig i stolen som formand for Folketinget, mens Thulesen Dahl solede sig i spidsen for det største borgerlige parti.

Men efter katastrofevalget i 2019 gik det galt. Pia Kjærsgaard var tilbage i folketingsgruppen. Thulesen Dahl ville ikke inddrage hende i ledelsen i nævneværdig grad, og Kjærsgaard så med større og større skepsis og frustration på partiets voldsomme nedtur. Der var iskold luft mellem de to, hun opfattede formanden som konfliktsky.

Og fredag sprang de langvarige frustrationer ud i lys lue. Nu vil hun af med partiformanden. Og »sønnen« har taget kampen mod »mor«.

For Pia Kjærsgaard er dilemmaet, at den eneste, der i givet fald kan tage over på formandsposten, er hende selv – i hvert fald i en overgangsperiode. Næstformand Morten Messerschmidt afventer en ankesag efter at være blevet dømt for svig og dokumentfalsk ved byretten.

Og den anden, som nævnes, Peter Kofod, er ikke medlem af Folketinget, men sidder lige nu i Europa-Parlamentet.

Partiformand Kristian Thulesen Dahl opfordrede indirekte de delegerede til ikke at stemme på de kandidater til hovedbestyrelsen, der havde medvirket til intern ballade. Det lykkedes ikke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup.

Dermed ser det ud til, at det næste store kapitel i nedsmeltningen af Dansk Folkeparti skal skrives om to måneder, når resultatet af kommunalvalget er kendt. Til den tid kan Pia Kjærsgaard muligvis have styrken til at afsætte formanden, godt hjulpet af alle de byrødder, der har måttet afgive deres poster.

Men det er ikke muligt at forudse, og uanset, hvem det er i spidsen for Dansk Folkeparti, så er det kriseramt og svært at rette op. Selv for Pia Kjærsgaard. Mon ikke det også indgår i hendes overvejelser?

Lørdag eftermiddag endte det meget symbolladede valg til Dansk Folkepartis hovedbestyrelse med, at Martin Henriksen blev genvalgt, mens hans makker og gode ven Erik Høgh-Sørensen ikke blev. Heller ikke Anders Vistisen blev valgt. Hverken Kristian Thulesen Dahl eller Pia Kjærsgaard kan hævde, at de med det resultat har årsmødets opbakning.