Det eksplosive makkerpar Stampe & Rohde går i radikalt udbrud

Den radikale europaparlamentariker Jens Rohde og værdiordfører Zenia Stampe angriber S og udstikker retningslinjer for S-formand Mette Frederiksen. I skyggen af det nye radikale mediepar står deres partileder, Morten Østergaard.

Når Venstre-afhopper Jens Rohde og værdiordfører Zenia Stampe samler deres Radikale kræfter, er resultatet lige så opsigtsvækkende som fraværet af deres partileder, Morten Østergaard. Fold sammen
Læs mere

Det er kækt, når Jens Rohde som ny radikal politiker i fuld offentlighed fortæller Mette Frederiksen, hvad hun skal gøre for, at de Radikale vil pege på hende som statsministerkandidat ved næste valg.

Det er også friskt, når Zenia Stampe anklager Socialdemokraterne for at svigte verdens flygtninge og kritiserer nutidens S-politikere for ikke at kunne leve op til tidligere partiformand og statsminister Anker Jørgensens format og hjertevarme over for de svage og udsatte.

Men når Jens Rohde og Zenia Stampe tromler frem sammen – som noget, der minder om et nyt makkerpar – bliver resultatet eksplosivt. Parløbet åbner øjeblikkeligt for spekulationer om, hvorvidt de Radikale er begyndt at tillægge sig en ny flamboyant stil, ligesom deres udfald genåbner debatten om, hvor vidt S og R overhovedet vil kunne indgå i et regeringssamarbejde, hvis næste valg resulterer i et rødt flertal.

Spørgsmålet om, hvad Stampe, Rohde og de Radikale har gang i, er blevet drøftet flittigt på Christiansborg i ugens løb. Og mange venter på svar. Ikke mindst i Socialdemokratiet, hvor man gerne vil have afklaret, om Zenia Stampes og Jens Rohdes angreb er udtryk for, at S og R skal ud i åben krig om udlændinge- og asylpolitikken.

Da Stampe for en uge siden angreb Socialdemokraterne i et interview i Berlingske magasin, slog S-integrationsordfører Dan Jørgensen hårdt tilbage.

Han gav udtryk for, at Stampe ikke fremlægger realistiske forslag til at håndtere flygtninge- og immigrantkrisen, og han sluttede af med at udnævne den radikale ordfører til venstrefløjens svar på Pia Kjærsgaard.

Men bortset fra denne udladning har den socialdemokratiske folketingsgruppe udvist stor disciplin. Mange har haft lyst til at kaste sig ind i kampen; dels fordi de er parate til at stå på mål for deres politik, dels fordi de er rødglødende over, at Stampe iscenesætter sig som en politiker med en finere etik og en højere moral end socialdemokraterne.

Indtil videre synes S-ledelsen fast besluttet på ikke at kaste sig ud i slagsmålet med fuld styrke, for man ved godt, at det vil få rød blok til at fremstå endnu mere splittet på et område med stor betydning for mange vælgere.

Tilbageholdenheden i S-ledelsen er imidlertid ikke det samme som accept, og man har i disse dage svært ved at forstå, at den radikale leder, Morten Østergaard, forholder sig så passivt over for sin udfarende ordfører.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Når Østergaard er påfaldende tavs, har det dog en forklaring. Set med radikale øjne har S med sin strammerkurs i udlændinge- og asylpolitikken gjort knæfald for Dansk Folkeparti, og resultatet er, at afstanden mellem S og R er øget. Det faktum kan selv den mest floromvundne diplomatiske retorik fra Morten Østergaards side ikke ændre på, og han ønsker heller ikke at nedtone, at R ønsker en anden kurs end S. For det andet kan Morten Østergaard sin radikale historie, og han har ikke lyst til at se flere afhoppere springe fra partiet.

Der kan siges meget godt om hans to stærke og dygtige forgængere – Marianne Jelved og Margrethe Vestager – men som ledere kunne de være egenrådige og barske.

De kørte folketingsgruppen stramt og disciplineret. Hvis folk var uenige, endte det for ofte i konfrontation og afgang, fordi der aldrig blev fundet en landingsbane. Spørg blot Naser Khader, Anders Samuelsen, Simon Emil Ammitzbøll og Uffe Elbæk, som i dag sidder i Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet.

I forhold til forgængerne har Morten Østergaard i højere grad ønsket at inddrage medlemmerne af den decimerede radikale folketingsgruppe og skabe rum for, at de hver især kan opbygge en profil.

Man kan argumentere for, at han på den måde repræsenterer en moderne ledertype, som foretrækker en fladere og mindre hierarkisk struktur. Dertil kommer selvfølgelig, at det vil være en reel og ægte katastrofe, hvis den kun otte mand store gruppe reduceres yderligere – eksempelvis hvis han går for hårdt til Zenia Stampe, og det resulterer i en udmelding.

Men der er en risiko ved Morten Østergaards bløde og lyttende ledelsesstil.

Siden sin tilbagekomst fra barsel har Zenia Stampe som værdiordfører nærmest egenhændigt tegnet de Radikale, og med sin stil giver hun indtryk af, at partiet er på vej væk fra sin klassiske rolle som et pragmatisk og samarbejdsorienteret parti, der går efter kompromiser og resultater.

Når Venstre-afhopperen Jens Rohde så slutter sig til, forstærkes billedet af et parti i opbrud.

Begge bruger provokationen som våben. Det udløser kilometervis af omtale, og de kommer til at fylde så meget, at det i sidste ende farver vælgernes opfattelse af de Radikale og af SR-samarbejdet, selv om Morten Østergaard måtte have mere nuancerede synspunkter. I sidste ende kan det føre til, at Morten Østergaard ser svag og forpjusket ud som formand.

Selv om han pædagogisk forsøger at udrede tingene på de indre linjer og har samtaler med Zenia Stampe, risikerer han at komme til at fremstå som en leder, der ikke tør gribe ind og ikke selv evner at tegne den radikale linje.