Derfor udløser boligejere valgbal i den borgerlige

Uden bundtræk ved boligejerne, der traditionelt oftest stemmer borgerligt, vil såvel de Konservative som Venstre stå dårligt på valgdagen.

Venstre formand, Lars Løkke Rasmussen, følger resultatet i Skolevalg 2015 under den afsluttende valgfest på Christiansborg torsdag d. 29 januar 2015.
Læs mere
Fold sammen

Med sin hårde anklage om, at »Løkke svigter boligejerne«, lancerer de Konservatives leder, Søren Pape Poulsen, ikke blot et giftigt angreb på sin ellers nære alliance­partner, Venstres leder Lars Løkke Rasmussen.

Forud for det valg, der kommer senest til september, flytter Pape valgkampen ind i blå blok og går for alvor på stemmejagt i det, der både er de Konservatives og Venstres base – ­landets boligejere.

For uden bundtræk ved boligejerne, der traditionelt oftest stemmer borgerligt, vil såvel de Konservative som Venstre stå dårligt på valgdagen.

Søren Pape Poulsens skridt er naturligvis vovet, da det uden tvivl vil skabe kant til Venstre og Lars Løkke Rasmussen, der på ingen måde vil acceptere udsagnet om, at han skulle svigte boligejerne.

Omvendt er det også netop Papes mål: At tydeliggøre forskellen på de Konservative og Venstre på et tidspunkt, hvor de Konservative ligger til endnu et historisk ringe valgresultat, og hvor den konservative leder fortsat ikke er slået igennem efter tiltrædelse­n som ny formand for et halvt år siden.

På den måde er det knald eller fald for Pape, der end ikke er sikker på valg i sin vestjyske kreds. Groft sagt kan man sige, at han med sit angreb på Løkke intet har at tabe – men kun noget at vinde.

For hvis den tidligere Viborg-borgmester ikke selv er i stand til at vinde en plads i folketinget, har han forsikret, at han trækker sig som formand – hvormed partiet kastes ud i en ny krise. Og kriser har partiet efterhånden nok af. I går kom det frem, at de Konservative ikke kun er i dyb vælgerkrise, men at partiet har et udestående med sit eget tidligere reklamebureau, Integral, der har stævnet partiet, fordi det mener at have 1,7 mio. kr. til gode.

Men tilbage til de Konservatives kampagne for boligejerne:

Kampagnen tager ikke mindst udgangspunkt i, at husejere i en række konservativt ledede kommuner i københavnsområdet år efter år oplever voldsomme stigninger i grundskylden. Enkeltkandidater fra Venstre, der er valgt i området, ved derfor også godt, hvor meget grundskyld optager borgerlige vælgere og turnerer derfor lokalt med, at Venstre er partiet, hvis man vil have sat en stopper for grundskyldens himmelflugt – selv om dette ikke er korrekt. De Konservative har derfor et særligt mål i at udstille dette dobbeltspil. For langt den overvejende del af de vælgere, som de Konservative har tabt, er gået til Venstre, og derfor er der en klar erkendelse af, at de skal hives tilbage for at få fremgang.

Søren Pape Poulsen kalder det tillige »fuldstændig afgørende«, at der bliver gjort noget ved grundskylden i en eventuel regeringsforhandling. Dette ligner et ultimatum, og når Pape kan spænde buen så hårdt, skyldes det, at Løkke selv åbnede for det bal i sidste uge. For her stillede han ganske opsigtsvækkende selv et et ultimatum, da han sagde, at han ikke ville stille sig i front som statsminister, medmindre det såkaldte håndværkerfradrag blev genindført.

En genindførelse af det populære håndværkerfradrag er – ligesom de Konservatives kamp for at få fastfrosset grundskylden – et forsøg på at vinde boligejernes gunst. Men udover at boligejere ofte stemmer borgerligt, så er der også en anden grund til, at jagten på dem er gået ind forud for valget:

Forskning i danskernes holdning til beskatning har tidligere vist, at boligskat er den beskatningsform, som vælgerne reagerer mest negativt på. Boligejerne føler, at de har betalt for deres bolig, og derfor har de svært ved at acceptere, at politikerne kommer og beskatter dem bagefter. Dette har politikerne for længst læst og beskyldninger om, at den politiske modpart vil pille ved boligskatten, bliver ofte brugt i valgkampe.

Eksempelvis skete det i 2007, hvor Venstres daværende statsminister, Anders Fogh Rasmussen, ganske opsigtsvækkende rundsendte et personligt brev til 400.000 boligejere med en advarsel om, at en regering ledet af Socialdemokraterne ville betyde øgede boligskatter.

Til gengæld kan en forgyldning – eller noget der ligner – af boligejerne også give bagslag. Som i 1998 hvor der under valgkampen kom fokus på effekten af lejeværdien, og hvor bl.a. Lejernes Landsorganisation indrykkede annoncer med et billede af Uffe Ellemann-Jensens hus.

»Er det lejerne, der skal betale for Jensens skattelettelse,« hed teksten.

Kampagnen medvirkede efter alt at dømme til, at Venstres daværende partiformand tabte valget.