Derfor er Thorning så kontant om Afrikas bådflygtninge

Thorning ville risikere at tabe nyvunden land, hvis hun ikke som i denne uge markant havde markeret et blankt nej til en fælles fordeling af asylansøgere i Europa.

Helle Thorning-Schmidt, den tyske kansler, Angela Merkel, Stor­britanniens premierminister, David Cameron, den finske statsminister, Alexander Stubb, og Cyperns præsident, Nicos Anastasiades ved familie­foto-seancen ved EU-topmødet torsdag i Bruxelles. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tragedien var indlysende for enhver.

Natten til søndag druknede over 700 afrikanske bådflygtninge på deres vej mod Europa, og Middelhavets værste enkeltstående drukneulykke i nyere tid var en realitet.

Kritikken haglede ned over EU for ikke at have sat en effektiv stopper for hensynsløse menneskesmuglere, der opkræver store summer fra desperate flygtninge for derefter at sende dem ud på Middelhavets store bølger i overfyldte plimjoller, hvilket allerede i år har kostet over 1.500 druknedøden.

Allerede forud for det hasteindkaldte EU-topmøde torsdag om de afrikanske bådflygtninge blussede den over 20 år gamle debat om at lave en model for en mere ligelig fordeling af asylansøgere op på ny.

Men ikke mindst statsminister Helle Thorning-Schmidt gjorde det allerede inden sin ankomst til Bruxelles tindrende klart, at Danmark »ikke under nogen omstændigheder« ville bidrage til en anderledes fordeling, og at Danmark i øvrigt står uden for den fælles asylpolitik.

Thorning: Afrikas ansvar

I stedet placerede hun hovedansvaret for, at så mange mennesker flygter, hos de afrikanske lande, der »ikke yder tilstrækkelig beskyttelse til deres egne borgere«. Det eneste, som EUs topledere kunne finde fodslag om på topmødet, var en foreløbig plan om at sætte militæret ind mod menneskesmuglerne.

Men hvorfor er Thorning egentlig så kontant i afvisningen af en ny fælles fordeling af flygtninge?

Meget tyder på, at en mere ligelig fordeling af asylansøgere i Europa ville føre til færre asylansøgere til Danmark.

Med tal fra Eurostat fortalte Politiken fredag om konsekvenserne af et system, hvor asylansøgere blev fordelt efter EU-landenes BNP eller befolkningsstørrelser.

Danmark modtog i 2014 14.700 asyl­ansøgere. Hvis EU havde valgt at fordele alle asylansøgere efter landendes befolkningstal, så havde Danmark modtaget under 7.000, og hvis asylansøgerne var fordelt efter BNP, havde Danmark mod­taget 11.600.

Men Helle Thorning-Schmidt skal ikke have noget af at åbne det mindste op for den debat. For hun ville åbne for en angrebsflanke fra blå blok, der på ny vil stemple hende som en »slapper«. For at spille hasard med Danmarks udlændingepolitik og kaste landet ud i eksperiment, og hvor vi med en fælles aftalt fordelingsnøgle – alt efter hvordan den var skruet sammen – måske alligevel ville modtage endnu flere asylansøgere.

Thorning ville tillige risikere at tabe nyvundet land til særligt V og DF, hvis hun ikke som i denne uge havde markeret et blankt nej til en anderledes fordeling af asylansøgere i Europa.

Danskerne hælder til Thornings flygtningepolitik

Forud for det danske valg har vælgerne størst tiltro til Venstres statsminister­kandidat, Lars Løkke Rasmussen, når det kommer til økonomisk politik, men hælder nu mest til Helle Thorning-Schmidt, når det handler om udlændingepolitik. Det sidste er overraskende, da danskerne traditionelt har haft størst fidus til Lars Løkke Rasmussen og blå politik på netop det politikområde. Men det viser, hvordan Helle Thorning-Schmidt og S har vundet terræn på den vigtige udlændingepolitik, som meget vel kan blive helt afgørende i den kommende valgkamp.

En ny måling har vist, at flygtninge og integration er det, som flest danskerne ser som et problem i dag. Tidligere var det økonomi og arbejdsløshed, men i takt med at økonomien nu er i langsom bedring, er flygtninge og integration kommet øverst på dagsordenen – igen.

Merkel på besøg

Danmark kan altså meget vel styre mod endnu et flygtningevalg, og det er også derfor, at Thorning & co. formulerer sig så direkte i den socialdemokratiske kampagne »Kommer du til Danmark, skal du arbejde«. Og til den kampagne hører på ingen måde at åbne for en debat om en fælles fordeling af asylansøgere i Europa – det er et politisk no-go ikke blot i Danmark, men også i andre lande, herunder Storbritannien, der også om kort tid afholder valg.

Den tyske kansler, Angela Merkel, der kommer på officielt statsbesøg i Danmark på tirsdag har dog åbnet for diskussionen på ny. Men Tyskland modtog sammen med Sverige og Italien også over halvdelen af de knap 627.000 asylansøgere, der kom til Europa sidste år. Så temaet om en bedre fordeling af asylansøgere i Europa vil givetvis komme op under Angela Merkel og Helle Thorning-Schmidts møde på Marienborg, hvor de to statsledere skal drøfte europapolitiske spørgsmål. Men i hvert fald på det punkt vil Thorning ikke være imødekommende over for sin gæst fra Berlin.