Derfor er Hjemmeværnet ved at komme politiet til undsætning

Regeringen er ved at få demonteret en potentielt skadelig sag ved at sætte Hjemmeværnet i grænsekontrollen, så presset kan tages lidt af politiet.

Hjemmeværnet hjælper allerede politiet med en række opgaver og kan snart være på vej til grænsen for at bistå med grænsekontrollen. Arkivfoto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det hårdt pressede politi vil snart få hjælp fra Hjemmeværnet, som fremover skal være med til at sikre den øgede – og ekstremt mandskabskrævende – kontrol ved grænsen til Tyskland.

I regeringen har der været arbejdet på højtryk for at finde løsninger, som kan aflaste politiet i en tid, hvor ressourcekrævende opgaver står i kø: Ud over den skærpede kontrol ved grænsen har truslen fra terror intensiveret presset på politiet.

Attentaterne sidste år, som kostede Finn Nørgaard og Dan Uzan livet, har ført til permanent politibeskyttelse af jødiske institutioner. Derudover er der tegn på nye konflikter i bandemiljøet, som reorganiserer sig i kampen om bl.a. hashhandelen, og endelig skal politiet i samspil med efterretningstjenesterne spotte tegn på radikalisering.

Alt sammen har det ført til, at politiet har svært ved at få enderne til at nå sammen. Og det er vel at mærke en realitet, selv om efterårets store politiforlig bl.a. resulterede i flere penge til terrorbekæmpelse og åbnede for uddannelse af flere betjente via en forkortet grunduddannelse, en ny politiskole og øget optag af politielever.

Udfordringen er blot, at opgaverne er vokset hurtigere, end ressourcer og mandskab har kunnet følge med. Rundt om i Danmark har det ført til tilbagetrækning af nærpoliti og neddrosling af andre politiopgaver, hvilket har fået borgere og lokalpolitikere til at protestere, ligesom det i enkelte byer har fået selvbestaltede grupper til at annoncere oprettelse af »borgerværn« for at sikre tryghed for borgerne.

På Christiansborg har Dansk Folkeparti advokeret for, at forsvaret burde inddrages og være med til at aflaste politiet, men i en rodet debat fik kritikerne fremstillet det, som om partiet nærmest ønskede at sende kampvogne og kampsoldater ind i gader og stræder. Det har effektivt været med til at nedlægge forslaget.

På det mere seriøse og principielle plan har modstanderne af forslaget været imod at inddrage militæret i løsningen af civile opgaver, og den linje har også været fremherskende på ministerholdet i Venstre-regeringen.

I de interne diskussioner har det været den udbredte holdning, at bevogtningsopgaverne og den øgede kontrol ved grænsen så længe som muligt skal løses af politifolk, der er trænet i at løse disse opgaver.

At der samtidig arbejdes målrettet på at sikre et tættere samspil mellem politi og militære myndigheder i forbindelse med terrorangreb – som dem verden har været vidne til i Paris og Bruxelles – er en anden sag, ligesom det langt fra er sikkert, at det på sigt vil være muligt for politiet at klare de mange opgaver uden bidrag fra forsvaret. Dette vil i høj grad afhænge af, hvor længe flygtninge- og immigrantkrisen samt truslen fra terror vil udfordre Danmark og resten af Europa.

Når det gælder den umiddelbare aflastning af politiet, er der ifølge Berlingskes oplysninger lagt op til at trække på de frivillige i Hjemmeværnet, og det gælder især i forbindelse med den mandskabskrævende grænsekontrol.

I regeringen er der givet grønt lys til, at justitsminister Søren Pind meget snart kan præsentere en løsning, som betyder, at hjemmeværnsfolk skal bistå politiet med grænsekontrollen og dermed være med til at frigøre flere politifolk til arbejdet i kredsene, hvor de er stærkt savnede.

Hjemmeværnet vil være en kærkommen hjælp til politiet, og samtidig ser det ud til, at regeringen har fået demonteret en potentielt skadelig sag.

I valgkampen sidste forår betonede Lars Løkke Rasmussen som bekendt, at Venstre ville være garant for lov og orden samt øge trygheden for borgerne. Det siger sig selv, at det ville undergrave statsministerens troværdighed – og valgløfter – hvis den seneste tids stigende ængstelse over politiets manglende tilstedeværelse og neddrosling af andre opgaver ville blive ved med at vokse. I længden ville regeringen ikke have kunnet leve med en stigende folkelig usikkerhed om, hvorvidt politiet rent faktisk rykker ud, når borgerne kalder på hjælp. Nu ser det ud til, at der er fundet en løsning, som – i hvert fald for en tid – vil kunne hjælpe.

Ud over assistancen fra Hjemmeværnet skal der speedes op for en opgaveglidning internt i politiet, så f.eks. HKere kan overtage flere opgaver og bidrage til at frigøre flere betjente til de egentlige politiforretninger.

Det store spørgsmål er, om det vil være nok? Svaret afhænger af, hvor længe det massive pres på politiet vil være en realitet.

Da grænsekontrollen blev indført i januar, blev det understreget, at der var tale om en midlertidig opgradering. Men i dag tør ingen spå om, hvordan flygtninge- og immigrantkrisen vil udvikle sig, ligesom det er uklart, hvor længe terrortruslen vil bestå. Ender grænsekontrollen med at blive permanent, vil det selvsagt udløse et meget stort og vedvarende træk på politiet – som der skal findes nye løsninger på.