Den svære første gang: Andre partier har gjort det før Alternativet

Det lykkedes for Dansk Folkeparti og Ny Alliance, mens Enhedslisten og Minoritetspartiet fejlede. Nu forsøger Alternativet at komme i Folketinget ved sit første valg.

Uffe Elbæk ved et politisk orienterings- og debatmøde om Alternativet i København torsdag d. 9. januar 2014. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

»God start altså,« skrev Alternativets formand Uffe Elbæk for nylig på Twitter. Det nye parti havde endelig rundet de magiske 20.260 underskrifter, der skal til for at blive opstillingsberettiget til folketingsvalget.

Og ifølge to spritnye meningsmålinger fra Voxmeter og Greens stod Elbæk og co. til henholdsvis 1,2 og 1,7 pct. af stemmerne.

I dag kan Berlingske så føje en ny måling til samlingen, hvor Alternativet står til 1,8 pct. Spærregrænsen på 2 pct. er med andre ord inden for synsvidde.

Og da den statistiske usikkerhed i målingen er 0,7 pct., kan det faktisk ikke udelukkes, at Alternativet i virkeligheden har opbakning fra mere end 2 pct. Omvendt betyder det også, at opbakningen reelt kan være lavere.

Det lykkedes for nogle, mens andre fejlede

Men hvordan ser målingerne egentlig ud, hvis man sammenligner med andre nye partier? Politiko har været en tur i arkiverne over gamle Gallup-målinger:

Kristeligt Folkeparti fik i 1970 opbakning fra 2,4 pct. i sin første måling. Ved valget et år senere måtte partiet nøjes med 1,9 pct. og dermed 0 pladser i Folketinget.

Anderledes gik det for Fremskridtspartiet og Centrum-Demokraterne, som i 1973 stormede ind i Folketinget med hhv. 15,9 og 7,8 pct. af stemmerne. I deres første målinger fik partierne hhv. 5,8 og 16,1 pct.

Enhedslisten er ikke med i Gallups målinger før 1993, hvor de stod til 2,1 pct. Ved valget i 1990 stemte 1,7 pct. på partiet. Først i 1994 opnåede partiet valg til Folketinget med 3,1 pct. af stemmerne.

Dansk Folkeparti blev i 1995 første gang målt til 2,2 pct. Ved valget i 1998 satte 7,4 pct. af vælgerne kryds ved partiet.

Minoritetspartiet fik et rundt 0 i sin første måling i 2002 og blot 0,3 procent af stemmerne ved valget i 2005.

Sidst, men ikke mindst, hentede Ny Alliance i 2007 opbakning fra 4,5 pct. af vælgerne i første måling. Ved valget nogle måneder senere satte kun 2,8 pct. af vælgerne deres kryds ved partiet.

Alternativets opgave er derfor svær, men ikke umulig.

OBS: I Berlingske Barometers vægtede gennemsnit af meningsmålinger står Alternativet lige nu kun til 0,6 pct. Det skyldes, at partiet ikke optræder i målinger før slutningen af februar, mens gennemsnittet udregnes på baggrund af en hel måneds målinger.