Dansk Folkeparti i frit fald

DF har dette efterår oplevet den største nedgang i vælgertilslutning i 16 år.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Udviklingen i meningsmålingerne har ikke været værre for Dansk Folkeparti i 16 år.

Partiet har i løbet af efteråret mistet over fem procentpoint af vælgeropbakningen ifølge Berlingske Barometer, der er et vægtet gennemsnit af politiske meningsmålinger.

Den 15. august viste barometeret en tilslutning på 20,8 procent af vælgermassen. Den tilslutning er i dag skrumpet til 15,7 procent. Den statistiske usikkerhed for Dansk Folkeparti ved de to målinger er henholdsvis 1,2 og 0,9 procentpoint. Vælgernedgangen er altså meget langt fra, hvad der ville kunne tilskrives statistisk usikkerhed.

Nedgangen i vælgertilslutning er den største for Dansk Folkeparti nogensinde i Berlingske Barometers seksårige historie. En lignende gennemgang af Gallups politiske meningsmålinger gennem tiden viser desuden, at Dansk Folkeparti ikke har oplevet et større fald i meningsmålingerne de seneste 16 år.

Tilbagegangen er kommet i efteråret, hvor Dansk Folkeparti i flere omgange har været udsat for hård kritik. Først ændrede partiet holdning til en eventuel folkeafstemning om, hvorvidt Danmarks skal være medlem af Europol. Senere rullede sagen om partiets mulige misbrug af EU-midler.

Studerer man vælgernes partivandringer siden folketingsvalget, er Dansk Folkepartis kattepine mere tydelig. Undersøgelsen, der er udarbejdet af Gallup, skal tages med et gran salt, da den er omgærdet af statistisk usikkerhed. Alligevel er indtrykket klart – ingen partier ser ud til at have afgivet nettovælgere til Dansk Folkeparti. Derimod har Dansk Folkeparti afgivet nettovælgere til alle andre partier på nær Radikale Venstre. Det er især Socialdemokraterne og Nye Borgerlige, der har modtaget de tidligere DF-vælgere.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.