Bent Winther: Tirsdag blev Støjberg sendt ud, nu er Messerschmidt inde

Med Østre Landsrets afgørelse om, at sagen mod Morten Messerschmidt skal gå om, er de sidste sten ved at være ryddet af vejen for Dansk Folkepartis næstformand. Truslen om straf vil dog hænge over ham længe endnu.

 
Så blev det endeligt. Inger Støjberg er stemt ikke værdig til folketinget. Video: Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I fire måneder var Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, dømt for svig med EU-midler og dokumentfalsk. Seks måneders betinget fængsel blev det takseret til.

Den dom er nu annulleret, efter at byrettens dommer er erklæret inhabil. Og Morten Messerschmidt kan med rette hævde, at han stiller op til formandsposten i sit parti som ustraffet.

Og det er en kæmpe sejr for ham.

Netop spørgsmålet om den betingede fængselsstraf, som han i august fik ved byretten, har været den største sten på vejen for næstformanden i hans bestræbelser på at blive ny leder af Dansk Folkeparti efter Kristian Thulesen Dahl.

Tirsdag blev Inger Støjberg, som længe har været nævnt som mulig formandskandidat, stemt ud af Folketinget som uværdig – i øvrigt omringet af sympatiserende medlemmer af Dansk Folkeparti.

Inger Støjberg og Morten Messerschmidt (DF) under møde i Folketingssalen tirsdag, hvor Støjberg blev erklæret uværdig til at sidde i Folketinget.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

De der med formand Kristian Thulesen Dahl i spidsen havde håbet på hende som frelsende engel for det kriseramte parti, ser ud til at måtte opgive håbet, selvom Inger Støjberg fortsat er meget hemmelighedsfuld omkring sine planer efter afgangen fra Folketinget og afsoning af 60 dages ubetinget fængsel idømt af Rigsretten.

Med dagens afgørelse fra landsretten er Morten Messerschmidt klar favorit til at blive ny formand i et felt, som indtil videre tæller fire kandidater.

Der er frist til 7. januar for at stille op, og 23. januar vælges Dansk Folkepartis nye formand på et ekstraordinært årsmøde i Herning. Morten Messerschmidt har angiveligt allerede samlet flere hundrede stillere, som bakker ham op.

Sagen mod Morten Messerschmidt, som stammer helt tilbage fra sommeren i Skagen 2015, trækker nu ud i endnu længere tid.

For Morten Messerschmidt betyder det, at sagen fortsat vil hænge over hans hoved en rum tid endnu, og det er langt fra sikkert, at byretten i Lyngby, som nu skal i gang med sagen forfra, når til et andet resultat end den dom, der faldt over Messerschmidt i august i år.

Morten Messerschmidt har dog de seneste dage fortalt til flere medier, at han har nye beviser klar til behandlingen af sin sag. Han har skiftet forsvarer og vil sammen med ham tilrettelægge sagen på et langt mere offensivt forsvar.

Den nye retssag betyder også, at den aftale, som Messerschmidt har indgået med partiets medlem af Europa-Parlamentet, Peter Kofod, formentlig vil stå ved magt i mange måneder endnu – også efter årsmødet 23. januar.

Aftalen betyder, at Kofod overtager formandsposten, hvis Messerschmidt får en fængselsdom, der betyder, at han ikke længere kan sidde i Folketinget. Men for det uroplagede Dansk Folkeparti er der lige nu udsigt til, at et flertal vil kunne samles om deres næstformand.