Bent Winther: Klimaaftale er en kæmpe sejr for Mette Frederiksen – men også en politisk leder i blå blok kan godte sig

Helt indtil weekenden var der enorm mistillid mellem regeringen og blå blok. Men da der først kom tilsagn om bindende mål og ekstra milliarder på bordet, gik det hurtigt. Venstres formand kan notere sig en stor sejr i bestræbelserne på at modernisere sit parti.

Da Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og den konservative leder, Søren Pape Poulsen, lørdag sendte et brev til finansministeren om, at man var klar til at acceptere bindende mål for landbruget under visse betingelser, kom der skred i tingene, Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finansminister Nicolai Wammen (S) havde fået en opgave: Indgå en klimaaftale om landbruget, gør det inden Folketingets åbning, og gør det så bredt som overhovedet muligt.

Kort og godt.

Og Wammen leverede varen. Mandag aften lidt over ni spadserede han ud gennem glasdøren i Finansministeriet med en historisk aftale om omlægning af dansk landbrug, som hele ti partier – alle undtagen Alternativet – stod bag.

Det var 15 timer før, Mette Frederiksen efter planen går på Folketingets talerstol for at åbne Folketinget med en tale, hvor klimaet ventes at fylde rigtig meget.

At regeringen måtte lægge en del flere penge på bordet for at få den brede aftale i hus, end man havde kalkuleret med, overskygger ikke det faktum, at det er en kæmpe sejr for Mette Frederiksen og regeringen, at det lykkedes.

For en smal mindretalsregering er det en opsigtsvækkende bedrift at samle næsten hele Folketinget bag en aftale, der er så kompliceret, og hvor der er så mange store interesser på spil, og som tegner så store perspektiver for klimaet og omstillingen til et grønt landbrug.

For regeringen og Mette Frederiksen er den brede klimaaftale med til at understrege, at Socialdemokratiet er i stand til at fortsætte kursen fra coronakrisen med meget brede forlig hen over midten. Og det styrker ikke bare statsministeren, men også hendes ministre, når de i efteråret skal i gang med svære forhandlinger om reformer på andre en række andre områder.

Mistillid til det sidste

Forhandlingerne om landbrugsaftalen begyndte tilbage i april måned og har hele vejen igennem været omgærdet af stor mistillid. Regeringen har tvivlet på, om man kunne få Venstre og dermed den store interesseorganisation Landbrug & Fødevarer med på en aftale. Og i de borgerlige partier har man til det sidste troet, at regeringen i virkeligheden helst ville indgå en aftale med sine støttepartier alene.

Men da Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og den konservative leder, Søren Pape Poulsen, lørdag sendte et brev til finansministeren om, at man var klar til at acceptere bindende mål for landbruget under visse betingelser, kom der skred i tingene, og søndag lagde regeringen ekstra tre milliarder kroner på bordet, selvom Mette Frederiksen i forbindelse med Socialdemokratiets kongres havde sagt, at der ikke ville komme flere penge til.

Og det fik det hele til at glide.

Med klimaaftalen om landbruget er det ikke længere kun en stor profilsag for venstrefløjen og De Radikale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest.

For Venstres formand er aftalen et gennembrud, både i forhold til at levere konkrete resultater på vigtige områder, i forhold til at kunne samle blå blok og – ikke mindst – i forhold til at kunne flytte sit parti i en mere moderne og klimavenlig retning.

Ellemann lægger ikke skjul på, at der har været uenighed i folketingsgruppen om, om man skulle være med i en aftale eller ej. Men når det lykkedes at få hele den borgerlige blok med, inklusive Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti, og når landbrugets organisationer bakker op om aftalen, så er kritikerne neutraliseret. Og hvis de ikke er, så vil Troels Lund Poulsen, som har været Venstres hovedforhandler, fortælle dem, hvor skabet skal stå.

Da Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og den konservative leder, Søren Pape Poulsen, lørdag sendte et brev til finansministeren om, at man var klar til at acceptere bindende mål for landbruget under visse betingelser, kom der skred i tingene, Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest.

Det faktum, at Ellemann og Pape gik til forhandlinger sammen i en musketered, betyder for dem begge, at tilliden mellem de to konkurrerende partier er vokset, og at vi formentlig vil se den model fremover. V og K sammen. Regeringens ønske om at splitte de to partier lykkedes ikke. Og det ser ikke mindst Venstre store perspektiver i.

Klima er kæmpe stort

Ingen skal være i tvivl om, at alt, hvad der begynder med klima, ligger meget højt på vælgernes dagsorden. Også hos de borgerlige partiers vælgere. Med klimaaftalen om landbruget er det ikke længere kun en stor profilsag for venstrefløjen og De Radikale. Den grønne omstilling er en sag, der samler partierne, og dermed er det svært at gøre klimakampen til en egentlig politisk kampplads, selv om der naturligvis fortsat er store forskelle på, hvor langt partierne vil gå.

Ikke mindst Enhedslisten har nydt godt af at have en klimamodstander i landbruget og de blå partier. Partiet valgte at være med i forliget, selv om man gerne var gået videre. Nu må man finde andre områder at profilere sig på i forhold til klima og grøn omstilling.