Bent Winther: En dyb krise har nu indfundet sig

Statsminister Mette Frederiksen (S) og en række centrale ministre har netop holdt pressemøde om Minkkommissionens beretning, der landede i går. Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther, kommer her med sin umiddelbare analyse.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det blev et pressemøde, hvor Mette Frederiksen og hendes ministre, der var med,  igen og igen sagde, at man tager Minkkommissionens beretning meget alvorligt.

Men det får ikke konsekvenser  for nogen. I hvert fald ikke umiddelbart.

I forhold til, hvad Kommissionen lægger op til, kan man ikke forstå det anderledes, end at statsministeren er uenig i konklusionerne. Hun kunne lige så godt have sagt:

»Der er ikke noget at komme efter«, som blev hendes forgænger Anders Fogh Rasmussens faste vending.

Status er, at Danmark nu har en departementschef i Statsministeriet, en departementschef i justitsministeriet og en rigspolitichef – toppen af centraladministrationen – som bliver siddende på deres poster, på trods af, at de er under meget alvorlig anklage for så grov pligtforsømmelse, og en kommission har vurderet, at der kan rejses en sag imod dem.

Det er svært at forestille sig, at de kan opretholde deres autoritet hverken internt i centraladministrationen eller i befolkningen.

En afgørelse i Medarbejder- og kompetencestyrelsen, som er underlagt skatteministeren kan tage et år eller mere. Det er bemærkelsesværdigt at ingen af de fire topembedsmænd ikke selv har taget konsekvensen. De forventer at kunne fortsætte deres arbejde som hidtil og at tilliden til dem vil være intakt.

Efter i dag er den danske centraladministration i en dyb krise. Og der er ikke nogen af de tiltag, som Mette Frederiksen nævnte på udvalget, som afhjælper det. Det er nu alene op til De Radikale at afgøre, om den her sag, som alle anerkender er meget alvorlig, skal have konsekvenser.

Regeringen vil ikke selv drage konsekvenser af den sønderlemmende kritik fra Minkkommissionen. Det er en helt enestående situation og devaluerer den funktion, som undersøgelseskommissioner vil have fremover.