Bent Winther: Dyhr ydmygede Enhedslisten, hvor det gør mest ondt

Med en stærk tale placerede Pia Olsen Dyhr SF »på den rigtige side af historien«. Hun er i gang med en overbevisende midtsøgende genrejsning af sit parti. SF-formanden vil gerne være finansminister i en kommende regering og det vil blive udnyttet af blå blok.

Pia Olsen Dyhrs formandstale på SFs landsmøde i Kolding var et stærkt forsvar for oprustning, EU og NATO, som kunne være holdt af en borgerlig leder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis nogen var i tvivl om, at SF mener den militære oprustning alvorligt, så kan de ikke være det efter Pia Olsen Dyhrs tale lørdag på SFs landsmøde.

For to uger siden underskrev partiformanden et »nationalt kompromis« om et historisk løft af det danske forsvarsbudget. Og hun brugte stort set hele sin landsmødetale i Kolding på at argumentere for nødvendigheden af at stå stærkt militært og moralsk over for Putins Rusland og forsvare fred, frihed og sikkerhed. Og om hjerteskærende strømme af fordrevne mennesker.

Selvom Pia Olsen Dyhr ikke nævnte Enhedslisten med et ord, blev talen en stærk kontrast og en indirekte ydmygelse af den yderste venstrefløjs vaklende og ligefrem manglende tilslutning til NATO, Ukraine og EU, som er blevet blotlagt de seneste uger.

SFs formand kunne trække tråde tilbage til partiets dannelse, som udbryder af Danmarks Kommunistiske Parti, da Sovjetunionen overfaldt Ungarn i 1956. Og med en stor overbevisning i argumentationen placerede hun SF så langt fra Enhedslistens flirt med historiske bånd til Rusland og pacifistiske drømmerier.

Pia Olsen Dyhrs tale på SFs landsmøde i Kolding blev vanligt mødt af lange klapsalver. Selvom der også er kritik af partiets forsvarskurs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker.

»Ingen kan sidde truslen overhørig. Ingen kan hive fortidens paroler fra en anden tid frem og genbruge dem til lejligheden. Nogle partier er stadig fastholdt i et verdensbillede fra svundne tider. Men for mig står det klart, at verden har forandret sig,« sagde Pia Olsen Dyhr og betonede vigtigheden af at stå på den rigtige side af historien.

»Den progressive position i Europa er at ville forsvare vores demokrati og frihed. Også militært, om nødvendigt,« tilføjede hun og henviste blandt andet til det tyske søsterparti Die Grünen, som sidder i regering og netop har været med til at vedtage en lignende oprustning.

Overbevisende genrejsning

SF, der for få år siden lignede et parti, der var ved at udradere sig selv i interne magtkampe og måtte bryde ude af Helle Thorning-Schmidts regering, er i gang med en genrejsning, som vi formentlig ikke har set enden på.

Og i modsætning til Enhedslisten og De Radikale går genrejsningen ikke over gentagne trusler om at vælte S-regeringen, men over en loyalitet over for Socialdemokratiet som indimellem er så stærk, at man har svært ved at skelne mellem de to partier.

Og det virker. SF vokser i meningsmålingerne og ligger lunt mellem den opslidende interne strid om NATO og oprustning i Enhedslisten og det socialdemokratiske skred mod højre i værdipolitikken.

SF har i et stykke tid forberedt sig på at komme med i Mette Frederiksens regering efter et valg, og underskrivelsen af det nationale kompromis om oprustning og en folkeafstemning om forsvarsforbeholdet for to uger siden var om ikke adgangsbilletten, så helt umulig uden.

Men i stedet for at signalere et lunkent kompromis i en svær tid, er Pia Olsen Dyhr gået all in. Og SF-formanden bruger nu aftalen til at dæmpe baglandets forventninger til stigninger i udgifterne til velfærd og til at kæde sikkerheds- og klimapolitik helt tæt sammen.

Det handler om at gøre sig fri af despoternes energi, uanset om det er gas fra Rusland eller olie fra Mellemøsten. »Grøn energi er frihedsenergi,« gentog Pia Olsen Dyhr så mange gange i sin tale, at alle forstod pointen.

I et interview op til landsmødet sagde hun i et interview med Avisen Danmark, at hun gerne vil være finansminister i en kommende regering med Socialdemokratiet. En post, som hun formentlig får svært ved at tvinge sig frem til, men alene udsagnet får blå blok til i det stille at gnide sig i hænderne.

Det er noteret til en valgkamp, hvor en SFer på den nationale pengekasse får mange blå vælgere til at gyse og frygte højere skatter og en bugnende offentlig sektor. Til gengæld er Pia Olsen Dyhr på vej mod midten med en sådan fart, at selv dét en dag bliver spiseligt.