Barometertjek: Radikale rutsjer mod det jævne

Mere end hver fjerde vælger har sagt farvel til Radikale Venstre siden valget i 2011. I et historisk perspektiv står partiet dog stadig til et pænt, men ikke prangende valg.

Radikales tidligere leder, Margrethe Vestager, hentede i 2011 opbakning fra 9,5 procent af vælgerne. I dag står partiet med den nye leder, Morten Østergaard, i spidsen til blot 6,7 procent af stemmerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Hvis der var valg i dag, ville Radikale Venstre hente omkring 6,7 procent af stemmerne (+/- 0,6). Det viser det seneste vægtede gennemsnit i Berlingske Barometer.

Her er partiet rutsjet nedad, siden Margrethe Vestager forlod dansk politik i august 2014. Dengang stod Radikale til 8,3 procent.

Resultatet ser umiddelbart skidt ud i forhold til valget i 2011, hvor 9,5 procent af vælgerne satte kryds ved liste B. Og det vil da også koste Radikale hele 5 af deres 17 pladser i Folketinget.

Men kigger man på den historiske opbakning, vil 6,7 procent faktisk være et resultat på det jævne.

I de 25 valg efter 2. Verdenskrig har Radikale i gennemsnit fået 7,1 procent af stemmerne.

Og siden jordskredsvalget i 1973, hvor Radikale sidste gang endte over 10 procent, har kun 6,1 procent i snit sat kryds ved partiet. Værst gik det i 1990, hvor blot 3,5 procent af vælgerne stemte radikalt.

I hele partiets historie ligger gennemsnittet dog noget højere på 9,7 procent, men det skyldes i høj grad, at Radikale frem til 1929 ikke én gang fik under 10 procent af stemmerne. Siden da har det set noget anderledes ud.

I det store billede vil det derfor mere være de 9,5 procent i 2011, der skiller sig ud, end et resultat på 6,7 procent i det kommende valg.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.