Barometertjek: Foreløbig ingen straf til K og LA for at gå i regering

Selvom det historisk set kan være farligt at gå fra støtteparti til regeringsparti, har vælgeropbakningen til Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance indtil videre ikke ændret sig siden regeringsdannelsen, viser Berlingske Barometer.

Liberal Alliances leder Anders Samuelsen og Det Konservative Folkepartis leder Søren Pape Poulsen (Foto: Keld Navntoft). Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Vælgerne har foreløbig hverken straffet Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance for at gå i regering sammen med Venstre.

Støttepartier mister ellers ofte vælgeropbakning, når de går i regering. Det skete for eksempel for SF efter valget i september 2011 og for Centrum-Demokraterne i 1993, som Berlingske tidligere har beskrevet.

Indtil videre har både K og LA ligget nogenlunde stabilt, siden den nye VLAK-regering trådte sammen den 28. november i år, viser Berlingske Barometer.

Endda er Det Konservative Folkeparti målt et halvt procentpoint højere end lige før regeringsdannelsen. Partiet står i dag ifølge barometeret til at få 3,7 procent af vælgernes stemmer mod 3,2 procent før regeringsdannelsen.  Liberal Alliance står til 6,9 procent mod 7,2 procent før.

Men ingen af forskellene er statistisk signifikante. Dermed tyder alt på, at begge partier ligger på samme niveau, som før de to støttepartier dannede regering med Venstre.

Det er dog for tidligt at ånde lettet op for de tidligere støttepartier.

I hvert fald viser historien i SFs og Centrum-Demokraternes tilfælde, at der går lidt længere tid, før et eventuelt fald for alvor bliver synligt i målingerne.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.