Astrid Krag har et forklaringsproblem. Det samme har Mette Frederiksen

Statsminister Mette Frederiksen (S) ønsker en bedre demokratisk samtale. Men sagen om Socialdemokratiets kampagne mod tidligere ældreminister Thyra Frank (LA) efterlader det indtryk, at Socialdemokratiet kun ønsker mere dannelse og nysgerrighed i medierne, når de selv sidder i regering.

Astrid Kragh (S) taler med Pia Olsen Dyhr (SF) i Folketingssalen november 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ministrene på Christiansborg lærer ofte det rå og brutale politiske magtspil at kende allerede i ungdomspolitik. Og de udvikler deres viden på dette område i takt med, at de stiger i graderne fra de bageste rækker i Folketinget.

Ofte har de meget lidt praktisk erfaring fra de områder, de forvalter.

Med tidligere ældreminister Thyra Frank (LA) forholdt det sig lige omvendt. Hun havde ingen stor parlamentarisk erfaring, men hun havde mange års opsparet viden om ældresektoren via sit engagement i det populære plejehjem Lotte på Frederiksberg.

Det var netop det forhold, som socialdemokraterne forsøgte at udnytte, da de i 2016 og 2017 indledte en kampagne mod Thyra Frank, som fik byger af paragraf 20-spørgsmål og udvalgsspørgsmål og blev indkaldt i tre samråd.

Thyra Frank havde svært ved at finde sig til rette på den politiske arena. Hun havde ikke de politiske evner til at parere de angreb, som kom fra Astrid Krag (S), og resultatet blev en handlingslammet minister, der ifølge et interview med TV 2 fik »kvalme«, hver gang hun nærmede sig trappen op til Christiansborg.

Der er meget langt fra socialdemokraternes kampagne mod Thyra Frank og til de flotte ord, som Mette Frederiksen har anvendt i flere taler på det seneste. Statsministeren har kritiseret medierne og udtrykt bekymring for den demokratiske samtale.

Medierne skal bidrage til dannelse og nysgerrighed i deres dækning, og de skal facilitere en offentlig samtale mellem oplyste mennesker og udvise proportionalitet i mediedækningen, lød det blandt andet fra statsministeren på socialdemokraternes partikongres dette efterår.

Men udviste Socialdemokratiet selv proportionalitet, da de angreb Thyra Frank?

Klassisk sag om dobbeltmoral og hykleri

En del af kritikken af Thyra Frank havde både substans og reelt indhold. Den gik blandt andet på, at hun som plejehjemsleder havde kopieret såkaldte APV-undersøgelser fra et andet plejehjem.

Men et væsentligt omdrejningspunkt var, at Thyra Frank var en »kransekagefigur«, der dækkede over, at den daværende VLAK-regering ikke havde nogen ambitioner på ældreområdet.

Et af beviserne var, at Thyra Frank i oktober 2017 ikke havde ét eneste lovforslag på VLAK-regeringens lovprogram.

Onsdag morgen kunne Berlingske afsløre, at Astrid Krag som ældreminister selv kun har ét enkelt lovforslag direkte relateret til ældreområdet i det kommende folketingsår. Og det er et forslag, som er en udløber af en principafgørelse fra Ankestyrelsen.

Sagen er en klassisk fortælling om dobbeltmoral og hykleri, som udstiller en minister, der ikke selv lever op til de høje idealer, som hun måler politiske modstandere på.

Men sagen handler også om hykleri på et højere plan. Den efterlader det indtryk, at Mette Frederiksen ønsker en bedre og mindre kritisk demokratisk samtale, når hun selv sidder i regering. Men når Socialdemokratiet sidder i opposition, sender hun partisoldaterne i byen med hårde tacklinger og kritiske spørgsmål.

Og Astrid Krag?

Hun har ikke ønsket at stille op til interview om denne sag. Det var ellers et af Astrid Krags andre kritikpunkter af Thyra Frank, at hun ikke stod frem, når medier havde kritiske spørgsmål.

»Jeg stiller gerne op, når ældreministeren ikke har lyst,« skrev hun blandt andet på Facebook i december 2017.