Arbejdere rykker frem i S-geledderne

Leif Lahn Jensen (S) og Lennart Damsbo-Andersen står til at rykke frem i rækkerne hos Socialdemokraterne som henholdsvis gruppeformand og beskæftigelsesordfører.

Lennart Damsbo-Andersen (tv) bliver ny beskæftigelsesordfører og Leif Lahn Jensen ny gruppeformand hos Socialdemokraterne, så rokaden internt i partiet er fuldendt efter justitsminister Karen Hækkerups farvel. Fold sammen
Læs mere

De sagnomspundne socialdemokratiske kaffeklubber har lagt arm om en intern ordførerrokade, siden det fredag morgen stod klart, at partiet skal finde en ny gruppeformand efter Henrik Dam Kristensen (S) blev sat til at efterfølge Mette Frederiksen (S) i Beskæftigelsesministeriet.

Socialdemokraterne har fundet sammen om en løsning, hvor to af gruppens mere klassiske S-medlemmer med LO-baggrund for en gangs skyld rykker frem i geledderne.

Posterne skal først fordeles officielt tirsdag i næste uge på et gruppemøde, og der kan dukke modkandidater op, men det er meget tæt på usandsynligt, at det vil ske.

Først og fremmest står den tidligere havnearbejder fra Djursland Leif Lahn Jensen til at blive ny gruppeformand. Han er vellidt i gruppen og kommer fra den mest borgerlige del af den socialdemokratiske folketingsgruppe kaldet Morgenmadsklubben.

Han betragtes af mange som en kompromiskandidat, fordi statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) anser ham for samarbejdsvillig og loyal, mens de mest frustrerede dele af gruppen ikke er i tvivl om, hvor Leif Lahn Jensen står henne i eksempelvis dagpengespørgsmålet. Leif Lahn Jensen er en af de få politikere, som har vist sig i stand til at være relativ loyal over for regeringens politik, uden at nogen er i tvivl om, hvad han inderst inde mener om store dele af den politik.

Han har de senere år markeret sig ved at kritisere de gule fagforbund hårdt, og ved at danne et arbejdernetværk på tværs af partierne for personer med ufaglært og faglært baggrund på Christiansborg.

Posten som gruppeformand bliver meget vigtig i Socialdemokratiet frem mod valget, hvor flere S-politikere skal ud at kæmpe hårdt om deres mandat, fordi partiet står til at gå tilbage ved valget. Det kan betyde et væld af selvpromovering, kritik og ballade fra folketingsmedlemmer, som føler, at deres sæde brænder under dem, og det bliver Lahn Jensens opgave at slå hårdt ned på det.

Flere socialdemokrater stiller allerede nu spørgsmålstegn ved om den afholdte og joviale Leif Lahn er i stand til at sætte sig i respekt over for gruppens medlemmer, og om han dermed kan holde styr på dem.

Ifølge flere socialdemokrater forsøgte Thorning at bringe sin loyale støtte og tidligere justitsminister Morten Bødskov i stilling som gruppeformand, men det bliver afvist fra centralt hold.

Under alle omstændigheder forlyder det, at alle tre kaffegrupper hos Socialdemokraterne modsatte sig ideen, fordi Bødskov med sin meget loyale tilgang til Thornings ledelse har bragt sig på dårlig fod med mange partifæller på Christiansborg. Her hjælper det ikke Bødskov, at han tilmed forlod sin post i Justitsministeriet efter at have talt usandt over for Folketinget - og dermed også over for den socialdemokratiske folketingsgruppe, som en gruppeformand skal repræsentere.

Ifølge Berlingskes oplysninger havde Socialdemokraternes venstrefløj, "Rustbankerne", sat næsen op efter gruppeformandsposten, hvor blandt andet tidligere fødevareminister Mette Gjerskov (S) var i spil. Men af en eller anden grund mødte hun også modstand.

I stedet står en anden rustbanker, Lennart Damsbo-Andersen, til at overtage Leif Lahns post som beskæftigelsesordfører.

Posten har altid været væsentlig i Socialdemokratiet, men har også udviklet sig til lidt af en uriaspost under den nuværende regering. Tidligere beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) sendte ofte henvendelser fra journalister om dagpenge videre til Leif Lahn Jensen, som måtte stå på mål for regeringens politik på området.

Det har ikke altid været let, fordi Socialdemokraterne har måttet løbe fra deres dagpengepolitik fra før valget til store protester fra S-baglandet, Enhedslisten og LO-fagbevægelsen. I mange socialdemokraters øjne har den tidligere havnearbejder Leif Lahn Jensen været god til dette vanskelige arbejde, og meget tyder altså på, at partiet igen vil forsøge sig med en "rigtig arbejder" til at forsvare partiet i dagpenge-slagsmål.

Den tømreruddannede udkantsdansker Lennart Damsbo-Andersen er fra Lolland og har en fortid i fagbevægelsen Træ-Industri-Byg, som i dag er en del af 3F. Han har tidligere været blandt de hårdeste kritikere i medierne af Socialdemokraternes kompromis med de Radikale på dagpengeområdet, og det bliver spændende at se, om Lennart Damsbo formår at holde tungen lige i munden i det omstridte spørgsmål.

Forventningen blandt flere socialdemokrater er i hvert fald, at Henrik Dam Kristensen vil anlægge en mere defensiv stil i Beskæftigelsesministeriet sammenlignet med sin forgænger. Dermed vil han formentlig sende endnu flere dagpengeforespørgsler fra journalister videre til ordføreren på området.