Analyse: Svenske og tyske socialdemokrater tør ikke skele til Danmark

Succesen for de danske socialdemokrater står i skærende kontrast til søsterpartierne i både Tyskland og Sverige, hvor socialdemokratierne befinder sig i dyb krise.

Statsminister og S-formand Mette Frederiksen har gennemført et historisk skifte i Socialdemokratiets udlændingepolitik. I Sverige kritiseres hendes kollega, Stefan Löfven, for at lukke øjnene for udfordringerne med fejlslagen integration. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND

Martin Rossen var på vej ind til Pavillonen i Fælledparken i København, hvor han glædede sig til gensyn med en god ven, som han ikke havde set længe. Men alt udviklede sig anderledes end ventet.

En flok unge, alle med indvandrerbaggrund, samlede sig i løbet af aftenen og gik til angreb på Martin Rossen og vennen. Begge forsøgte at trække sig væk, men de blev overdænget med slag og spark, og vennen fik en flaske i hovedet.

Hvorfor? Bagefter kunne Martin Rossen huske, at da han tidligere på aftenen var gået ind i Pavillonen og havde passeret en dør, fik han et hårdt skub. Det påtalte han, og dermed gav han de unge det spinkle alibi for at gå til angreb, som de havde ledt efter.

»De få kan bare ødelægge så meget for de mange,« skrev Martin Rossen, nu statsminister Mette Frederiksens nærmeste rådgiver, for 20 år siden – efter at han som ung mand var blevet overfaldet af en gruppe indvandrere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Martin Rossen og hans kammerat endte på Rigshospitalets skadestue, hvor de blev lappet sammen af personalet, og her fik vennen at vide, at det var heldigt, at han ikke havde fået skadet synet. Under angrebet var han blevet sparket i hovedet, og et af sparkene havde åbnet en flænge tæt ved det ene øje.

Senere satte Martin Rossen sig ned og skrev et indlæg til dagbladet Politiken for at få luft for sin frustration. Han skrev, at han altid havde været fortaler for en human udlændingepolitik, og at han var bekymret over de tegn på racisme, han så i tiden. Han beskrev også, hvordan han altid havde taget unge indvandrere i forsvar.

»Når man konsekvent har forsvaret den unge generation af indvandrere, er det dybt frustrerende at blive overfaldet af repræsentanter fra den. De få kan bare ødelægge så meget for de mange,« fastslog han.

Ordene blev trykt for 20 år siden, i 1999, da Martin Rossen var en ung studerende og socialdemokrat. I dag er han statsminister Mette Frederiksens nære rådgiver og mest indflydelsesrige strateg i regeringen.

Martin Rossen slog sig helt bogstaveligt på en af de værste sider af indvandringen, da han blev angrebet af de utilpassede unge, som allerede dengang brugte vold til at hævde sig i de kvarterer, boligblokke og områder, hvor de cirkulerede rundt.

Få lyttede til advarslerne

Tidligere havde andre partifæller slået sig. På Vestegnen havde de socialdemokratiske borgmestre forsøgt at gøre opmærksom på, at boligkvarterer og skoler hastigt ændrede karakter på grund af indvandringen. Men få lyttede.

Senere fik andre socialdemokrater øje for problemerne, men alligevel forsøgte partitoppen i lang tid at forsvare en åben udlændingepolitik, ligesom de fleste argumenterede for, at integrationen nok skulle lykkes.

Da der et år efter overfaldet på Martin Rossen og hans kammerat blev udskrevet valg, gik den daværende V-formand, Anders Fogh Rasmussen, bl.a. til valg på at stramme udlændingepolitikken.

Han fik støtte fra de Konservative og især fra Dansk Folkeparti, som i årevis havde advaret om de negative følger af indvandringen. I starten var DF-ledelsen blevet udskammet i Folketinget og medierne, men vælgerne var begyndt at lytte til Pia Kjærsgaard og DF, herunder mange utilfredse S-vælgere.

Valgaftenen i efteråret 2001 blev en triumf for Fogh, der gjorde Venstre til landets største parti og blev ny regeringschef. Valget udløste også stor fremgang til DF, som blev støtteparti for den nye VK-regering.

For S blev valget en rendyrket nedtur: Regeringsmagten var tabt, S var kun landets næststørste parti, den nederlagsramte formand, Poul Nyrup Rasmussen, havde ikke arvefølgen på plads, og internt var partiet splittet i holdningen til udlændingepolitikken.

»Ser vi på dansk politik netop nu, bliver det stadigt mere tydeligt, at Mette Frederiksens kursskifte i udlændingepolitikken har bragt partiet i overensstemmelse med flertallet i befolkningen. «


Når der er grund til at dvæle ved denne historie i dag, skyldes det ikke mindst udviklingen i Tyskland og Sverige, hvor socialdemokraterne taber terræn. En af årsagerne er, at de også slår sig på udlændingepolitikken, men i modsætning til de danske socialdemokrater synes de stadig at være paralyseret.

Ser vi på dansk politik netop nu, bliver det stadigt mere tydeligt, at Mette Frederiksens kursskifte i udlændingepolitikken har bragt partiet i overensstemmelse med flertallet i befolkningen. Skiftet var også kraftigt medvirkende til at udløse regeringsskiftet ved valget i forsommeren, og det har placeret partiet lige i centrum af dansk politik.

Tysk og svensk vælgerkviksand

Alt dette skete ikke pludseligt. Tværtimod har Mette Frederiksen selv erkendt, at hun var for længe om at indse, at stramningerne var nødvendige. Trods overfaldet i Fælledparken gik der også tid, før Martin Rossen blev en af partiets nye »strammere«.

Men da de først havde indset behovet for et skifte, eksekverede de med stor effektivitet, og på den baggrund har de siden 2015 sikret, at langt flere vælgere på midten har fået tilliden tilbage til liste A.

Søsterpartierne i Tyskland og Sverige synes derimod at sidde fast i vælgermæssigt kviksand.

Syd for grænsen lægger de ledende tyske socialdemokrater fortsat afstand til Mette Frederiksen. Groft sagt mener de, at den danske S-leder har givet efter for fremmedhad og populisme. De nægter at anerkende, at den danske S-ledelse rent faktisk mener, at indvandring i for stor skala underminerer muligheden for en succesrig integration. Og de forstår slet ikke, hvordan de danske partifæller kan samarbejde med DF.

Også svenske socialdemokrater rynker på næsen. Den socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, har ganske vist i praksis omlagt udlændingepolitikken og taget langt hårdere metoder i brug for at bekæmpe bandekriminaliteten. Men de svenske socialdemokrater forsøger fortsat at tegne skønmalerier og nedtone de negative konsekvenser af indvandringen.

Kritikken er haglet ned over Sveriges socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, efter at han kategorisk har afvist, at bølgen af drab, skyderier og bombesprængninger har noget med indvandring at gøre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Montgomery/TT/Ritzau Scanpix.

Udfordringerne vokser i virkelighedens verden

Mens de tyske socialdemokrater i stort tal har mistet støtte fra vælgerne, tyder meget på, at fundamentet nu også skrider under de svenske socialdemokrater. Forleden gjorde en ny måling Sverigedemokraterna til det største parti i Sverige – hvilket er sensationelt i et land, hvor socialdemokrater nærmest er en del af den svenske stats DNA.

I ugens løb har Stefan Löfven befundet sig i et voldsomt stormvejr, efter at han i et TV-interview søgte at benægte forbindelsen mellem indvandringen og den løbske bandekriminalitet, der har ført til et rystende antal skyderier, drab og eksplosioner.

Kritikken er haglet ned over Sveriges socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, efter at han kategorisk har afvist, at bølgen af drab, skyderier og bombesprængninger har noget med indvandring at gøre.

»Den organiserede kriminalitet er et resultat af segregering,« sagde Löfven. Dermed henviste han til, at bandekriminaliteten finder sted i udsatte boligområder med for høj ledighed, og han tilføjede: »Det ville være sket, uanset hvem der boede der.«

Hvor dybt de tyske og svenske socialdemokrater vil falde, ved ingen, men de risikerer i stigende grad at forpasse muligheden for det sporskifte, som herhjemme genskabte Socialdemokratiets forbindelse til det brede flertal i befolkningen og førte partiet tilbage til regeringsmagten.

De risikerer også, at udfordringerne i virkelighedens verden vokser, mens de tøver.

Thomas Larsen er Berlingskes politiske kommentator