Analyse: Løkke jagter VO-regering

Efter et forudsigeligt sammenbrud i dannelse af blå flertalsregering er Lars Løkke Rasmussens næste øvelse at lande sin foretrukne VO-regering - men knasterne er store.

Efter at have opgivet at danne en borgerlig flertalsregering tyder alt på, at Venstreformand Lars Løkke Rasmussen nu vil forsøge, om han kan danne en mindretalsregering med Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Weekendens indledende regeringsforhandlinger – som i virkeligheden blot var sonderinger – bag lukkede døre i værelse 133 på Christiansborg sluttede for Danmarks kommende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), helt som forudset.

Efter de første to dages sonderinger for at finde grundlaget for en borgerlig regering går Lars Løkke Rasmussen allerede i dag til dronningen på ny – nu for at få et bredere mandat til en regeringsdannelse.

For Lars Løkke Rasmussens undersøgelse af muligheden for at danne en borgerlig flertalsregering med alle fire blå partier – Venstre, Dansk Folkeparti (DF), Liberal Alliance (LA) og de Konservative – var en forudsigelig dødssejler. Forsøget blev kun iværksat på Anders Samuelsens opfordring, og det til trods for den markante forskel på hans partis vision om et nyt, superliberalistisk Danmark med en mindre offentlig sektor og Kristian Thulesen Dahls og DFs insisteren på at bevare Danmark som en velfærdsstat efter socialdemokratisk forbillede.

Nu venter enten en VO-regering eller en ren Venstre-regering, og efter weekendens parlamentariske paradespil bag lukkede døre går de reelle forhandlinger med Dansk Folkeparti om et regeringsgrundlag nu i gang.

Lars Løkke Rasmussen foretrækker en VO-regering for at skabe en robust regering, hvor Kristian Thulesen Dahl og co. underlægges ansvarets tunge åg. Løkkes frygt for at have DF flyvende rundt som en »fri fugl« i det nye folketing, som Kristian Thulesen Dahl har talt om fordelene ved, er udtalt. Thulesen har hele tiden fastholdt, at han ønsker at placere DF der, hvor indflydelsen er størst – om det så er uden for regeringskontorerne.

Der er også store knaster ved et VO-regeringssamarbejde, herunder ikke mindst på EU-politikken.

Godt nok er både Løkke og Thulesen indforstået med, at næste års folkeafstemning om EU-retsforbeholdet ikke er en hindring for en VO-regering, selv om V vil føre en ja-kampagne og DF en nej-kampagne. Men som det fremgår af Berlingske i dag, melder DFs Morten Messerschmidt, at hvis Dansk Folkeparti skal indgå i en regering med Venstre, vil Lars Løkke Rasmussen ikke kunne sende andre EU-forbehold til afstemning i sin tid som statsminister end netop retsforbeholdet. Selv om de fire blå partier i valgkampen meddelte, at de ville bakke op om Storbritanniens konservative premierminister, David Camerons, forhandling om et nyt britisk EU-forbehold og kamp for at undgå, at EU udvikler sig til en social union, så er der grænser for det ellers traditionelt EU-positive Venstre.

Hvis Thulesen og Løkke ikke bliver enige om en VO-regering, går sidstnævnte som sagt efter en smal V-regering. Men i så fald risikerer Løkke igen og igen at blive udstillet som en svag statsminister af et nyt, stort og stærkt DF, der danner uhellige alliancer på kryds og tværs af Folketinget. Men der er også den mulighed, at vi vil se et nyt fornuftigt samarbejde på tværs af Folketinget mellem Lars Løkke Rasmussens Venstre, Morten Østergaards radikale og Mette Frederiksens socialdemokrater, der kan se en interesse i at demonstrere et konstruktivt, bredt samarbejde.