Analyse: Khader ligner en færdig mand i politik – hvad vidste Pape?

De alvorlige anklager mod Naser Khader rejser en stribe spørgsmål om, hvordan De Konservative har håndteret de rygter, der i årevis har svirret om Naser Khaders krænkelser af kvinder.

Det er svært at se, hvordan Naser Khader kan overleve politisk efter anklager om alvorlige seksuelle krænkelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Naser Khader har siddet i Folketinget for fire forskellige partier og har indtaget en rolle i dansk politik, der har gjort ham til omdrejningspunkt for nogle af de vigtigste og sværeste opgør om indvandring, islam og værdier i det danske samfund.

Men nu er det med stor sandsynlighed snart slut.

Den konservative retsordfører har overlevet mange anklager og angreb: Om sort arbejde, islamistiske trusler på livet og nedsmeltningen af Ny Alliance for at nævne nogle.

Men han har næppe mange chancer for at komme tilbage efter de fem både navngivne og anonyme anklager, som DR har bragt frem om krænkelser og seksuelle overgreb. Dertil kommer to sager, som Berlingske og B.T. har kunnet føje til. De har stået på over 20 år – mindst – og den seneste er fra 2019.

Hvad der helt præcist kommer til at ske i kølvandet på afsløringerne kan være svært at forudsige. De Konservative henviser sagen til den whistleblower-ordning, som man har etableret. Et uafhængigt advokathus skal undersøge anklagerne. Partiformand Søren Pape Poulsen ser »med stor alvor« på sagerne og er parat til at drage de nødvendige konsekvenser, siger han.

En mulighed er, at Naser Khader selv trækker sig fra sine poster og fra partiet. Eller også bliver han tvunget til at gøre det efter måneders advokatundersøgelser, hvor partiets ledelse nu opfordrer andre kvinder med lignende oplevelser til at henvende sig.

Når det er svært at konkludere andet end, at Naser Khader er færdig i Det Konservative Folkeparti, er det, fordi det er sådan, det er gået andre toppolitikere, som har haft lignende anklager mod sig, og fordi den konservative partitop formentlig hellere vil af med Khader end at have mistankerne og anklagerne hængende helt frem til næste valg.

Samme mønster

Da Berlingske for nylig i en række artikler afslørede, hvordan Naser Khader havde truet nogle af sine kritikere på de sociale medier, var reaktionsmønstret det samme. Først benægtede han, derefter sagde han undskyld, og til sidst blev han sygemeldt og fik orlov fra Folketinget, hvilket han har haft siden.

Selvom Naser Khader afviser alle kvindernes anklager, kalder det løgn, misforståelser og pure opspind, så er antallet af anklager stort, kvinderne er uafhængige af hinanden, dokumentationen er overbevisende, mønstret i beretningerne det samme, og selvom det står påstand mod påstand, så virker de navngivne kvinders vidnesbyrd troværdige.

Flere kvinder vil muligvis stå frem i medierne med lignende oplevelser i løbet af den kommende tid, hvis sagen følger samme mønster som andre store #metoo-sager, der har kostet toppolitikere og andre kendte jobbet.

Rygterne om Naser Khaders voldsomme og krænkende adfærd over for kvinder har længe floreret i det politiske miljø. Derfor er det spørgsmål, der rejser sig nu, hvorfor ingen har reageret tidligere? I partiet forklarer man, at det først er nu, hvor navngivne kvinder står frem, at man har mulighed for at reagere.

Anklager om seksuelle krænkelser begået af Naser Khader er af partitoppen blevet opfattet som en art »ulven kommer«. Man har over årene fået en række henvendelser fra medier om sager, men aldrig nogle, der var konkrete og til at undersøge.

Sagen om Naser Khader er naturligvis en belastning for Det Konservative Folkeparti og for partiformand Søren Pape Poulsen.

Hvad vidste han? Ligger han inde med lignende beretninger om Naser Khaders krænkende adfærd eller direkte overgreb fra andre? Har han i givet fald gjort noget for at undersøge sagerne?

Hvis Naser Khader falder, kan han tage nogen med sig i faldet. I Det Konservative Folkeparti vil de gøre alt for, at det ikke bliver Søren Pape Poulsen. Derfor er signalet, at der ikke er nogen tolerance over for seksuelle krænkelser.

De Konservative har netop gennemført en stor undersøgelse blandt 10.326 medlemmer af partiet om deres eventuelle oplevelser af krænkelser og sexisme.

Den viste blandt andet, at 75 medlemmer har oplevet uønskede seksuelle berøringer. Det fik partiets gruppeformand Mai Mercado til at sige til B.T., at hun er »rystet«.

»Det er slet ikke i orden, og derfor har vi et stort arbejde foran os.«

Sidste år mistede den konservative Orla Østerby alle sine poster i partiet og blev senere løsgænger i Folketinget efter en sag, der handlede om krænkelse og berøring af en kvindelig partifælle.

Fratagelsen af posterne skete, selvom Østerby sagde undskyld for en hændelse, som han mente måtte være sket i et anfald af overdreven kækhed.

Undskyldningen blev accepteret af partifællen Brigitte Klintskov Jerkel, som i en pressemeddelelse sagde, at hun nu kunne komme videre med sit arbejde.

De anklager, der i dag er mod Naser Khader, er af en helt anden karakter, og konsekvenserne for De Konservative er svære at overskue. Det kan ende med, at det er partiets forretningsudvalg, der skal tage stilling til eventuelle sanktioner mod ham.