Analyse: Der er næppe plads til ny bevægelse til højre for DF

Dansk Pegida er indtil videre en fuser. Aftenens demonstration viste, at den bramfri danske islamkritik har mindsket det folkelige tryk, selv om DFs midterkurs burde kunne skabe plads til en ny højrebevægelse.

Anti-islam-demonstranter i København bevæger sig fra Statens Museum for Kunst til Den Lille Havfrue. Demonstrationen er indkaldt af Pegida Danmark, som ønsker at markere deres utilfredshed med »det fundamentalistiske islam«. Pegida står for »Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes« og opstod først i Dresden i Tyskland, hvor der har været afholdt anti-islamiske mandagsdemonstrationer siden oktober 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På de medbragte papskilte stod der. »Nej til vold og racisme.« Et par danske flag blafrede også i den kolde januarvind. I baggrunden var der en ung fyr, der råbte »Danmark for danskerne«, da et par betjente ville vide, hvem han var.

Et par hundrede meter væk forsøgte en gruppe unge fra det autonome miljø at overdøve det hele med slagordene »Ingen racister i vore gader«.

Og over det hele fløj en larmende politihelikopter, mens hundredevis af betjente pakkede det hele ind i blå blink og selvlysende gule politiveste.

I centrum for den lille sluttede kreds stod den tidligere DFer og skolepsykolog, Nicolai Sennels, som har taget initiativ til dansk Pegida og talte til 200-300 mennesker, som med deres fakler havde fundet vej til pladsen foran Statens Museum for Kunst i København.

Skræller man pressen, betjentene, de infiltrerende autonome og de nysgerrige fra, så var det et beskedent antal demonstrerende, der mandag aften mødte op til den første demonstration mod »ekstrem islam«.

Tanken er, at begivenheden - som i Tyskland - skal finde sted hver mandag fra nu af.

»Vi håber, at de danske politikere vil gøre, hvad de kan for at passe godt på os,« sagde han i en bevidst afdæmpet islamkritisk tale, som kunne være holdt af de fleste på den borgerlige politiske fløj.

Sammenlignet med den tyske bevægelse Pegida, var Pegidadks debut i Danmark ikke overbevisende. Ingen forsøgte sig med en dansk afart af »Wir sind das Volk.«

Og hvis formålet var at afsøge, om der mon skulle være plads til et folkeligt parti eller en bredere bevægelse til højre for Dansk Folkeparti, må svaret være nej.

Pegidadk havde i en pressemeddelelse og på deres Facebook-side lagt op til en hyggelig spadseretur til Den lille Havfrue, hvor man kunne tage sine børn, sin gamle mor og varme drikke med. Sådan blev det ikke.

I stedet blev manifestationen til en lille sluttet skare pakket ind i politi, som vandrede sagtmodigt af sted gennem de mørke gader til lyden af helikopter, politisirener og slagord fra alle mulige andre.

Mens Dansk Folkeparti med Kristian Thulesen Dahl som formand er rykket endnu mere mod midten, og man har nedtonet islamkritikken, så afsøger man tydeligvis på den yderste højrefløj, om der skulle være plads til en ny bevægelse, som er spiselig for en bredere del af befolkningen.

Samtlige partier i Folketinget - inklusiv Dansk Folkeparti - slutter op om den tilgang til terrroangrebet i Paris, at det ikke er islam, men terroren, der skal bekæmpes.

Googler man ordene »Thulesen« og »islam«, får man meget få hits af nyere dato. For et år siden sagde Thulesen Dahl til Berlingske:

»Vi vil ikke skelne mellem religioner. Der er religionsfrihed i Danmark, og man må tro på det, man selv vil tro på og være muslim, hvis man er muslim. Vi vil i stedet sigte på, hvordan vi sikrer, at de mennesker, som kommer til Danmark, rent faktisk kan integreres i det danske samfund. Derfor må jeg sige, at det her har taget en drejning, som jeg gerne vil benytte anledningen til at sætte på plads i den forstand, at den definition, vi gerne vil bruge, er vestlig versus ikke-vestlig.«

Udtalelsen var et forsøg på at irettesætte nogle af Thulesen Dahls partimedlemmer - blandt andre Søren Krarup og Maria Krarup - som mente, at man særligt kunne begrænse den muslimske indvandring.

I toppen af partiet har man det synspunkt, at Dansk Folkepartis varemærke på det indvandrerkritiske er så stærkt, at man ikke behøver at flashe det hele tiden. Man siger jo heller ikke, at Coca-Cola er en cola!

Dansk Folkepartis position som Danmarks mest indvandrerkritiske parti er indtil videre uindtagelig. DF ligger i midten og er hverken højre eller venstre, udtaler partitoppen gerne, når den bliver spurgt.

Til højre for Dansk Folkepati findes der i dag en række små bevægelser - nogle af tvivlsom oprindelse. Fra national-socialister til fodboldhooligans.

Med den tyske Pegida-bevægelse mod islamisering og med Paris-terroren i frisk erindring kunne man forestille sig, at der blev skabt rum for en ny folkelig højrebevægelse, som går mere islamkritisk til værks.

»De ønsker at gøre kritikken af islam mere folkelig og tiltrække mere moderate danskere,« sagde Chris Holmsted Larsen, der forsker i højreradikale bevægelser ved Roskilde Universitet i weekenden til Information om Pegidadk.

Hvis Pegidadks demonstrationer bliver gentaget hver mandag, kommer det folkelige gennembrud måske en dag, men det er højst tvivlsomt.

Til forskel fra Sverige har vi i Danmark haft en ret bramfri islamdebat igennem mange år. Den har formentlig åbnet nogle ventiler, som i andre lande skaber et voldsomt undertryk.