Alternativet i alvorlig nedtur

Sexgynger, tylskørter og skattelypenge. Folketinget blev uden tvivl en tand mere farverigt, da Alternativet blev valgt ind tilbage i 2015. Siden har udskejelserne været mange. Måske også for mange. I hvert fald er partiets målinger i disse uger blandt deres dårligste nogensinde.

Formanden for Alternativet, Uffe Elbæk, fotograferet i partihovedkvarteret i Indre København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været en hård vinter for Uffe Elbæk og co.

En vinter, der allerede bed sig fast i kommunalvalgkampens spæde begyndelse med afsløringen af, at Alternativet havde modtaget midler fra skattelylande. Og derfra regnede skandalesagerne ned over
alternativisterne – sager om alt fra mørkerum til topstyring.

Og mens københavnerne ikke lod sig skræmme, blev udskejelserne tilsyneladende for meget for resten af landet. Kun 3,3 procent af befolkningen satte på daværende tidspunkt deres kryds ved Liste Å.

Mens vi andre går lysere tider i møde, ser det anderledes ud for det neongrønne parti. Siden september er vælgeropbakningen til Alternativet nemlig gået én vej - nedad. Det viser Berlingske Barometer, som er vores vægtede gennemsnit af den seneste måneds politiske meningsmålinger.

Var der folketingsvalg i dag, ville Alternativet ifølge Berlingske Barometer ikke få mere end 4,3 procent af stemmerne. Sammenligner vi med tiden før skandalesagerne i starten af september, lå partiet til 5,6 procent. Denne uges barometertjek vidner altså om et statistisk signifikant fald i partiets vælgeropbakning.

Om vinterens udskejelser var dråben, der fik bægeret til at flyde over for vælgerne, eller om den første tids begejstring blot er stilnet af, kan vi her på barometeret kun gisne om.

Berlingske Barometer fra 9. september 2017 sammenlignet med 29. januar 2018. Fold sammen
Læs mere

Spoler vi tiden endnu længere tilbage, bliver Alternativets nedtur blot mere åbenbar. Efter bare et år på Borgen var partiets opbakning nemlig rekordhøj; 22. maj 2016 kunne alternativisterne ifølge Berlingske Barometer præstere en opbakning på hele 7,6 procent. Siden da er partiets opbakning altså faldet med hele 3,3 procentpoint.

På trods af Alternativets nedtur viser barometeret en kneben føring til rød blok, som dog ikke er statistisk signifikant. En føring, der skyldes, at Socialdemokraterne i de seneste uger har haft vind i sejlene.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre, og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.