31 lempelser: Støjberg snakker udenom

Venstre kritiserer regeringen for at have lempet udlændingepolitikken 31 gange. Da hun blev udfrittet om et af punkterne, svarede hun igen med et angreb på S og R.

Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Socialdemokraterne søsatte en kampagne om stramme asylregler, svarede Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, igen ved at dele en liste med 31 lempelser på Facebook.

Et af punkter lød, at regeringen har afskaffet indfødsretsprøven, hvor udlændinge skulle have 32 ud af 40 rigtige for at bestå.

Test dig selv: Kan du bestå VK-regeringens prøve?

Thorning-regeringen har erstattet indfødsretsprøven med en statsborgerskabsprøve med andre spørgsmål, der ifølge Justitsministeriet »vægter aspekter af det hverdagsliv og det aktive politiske liv, som møder borgerne i et moderne samfund«. Her skal man svare rigtigt på mindst 22 ud af de 30 spørgsmål.

Test dig selv: Kan du bestå Thorning-regeringens prøve?

Svar og modsvar

På Radio24syv blev Venstres politiske ordfører spurgt, hvordan det kunne tælle som en lempelse.

Spørgsmål: Hvorfor er det en lempelse at erstatte en prøve med en anden prøve med relevante spørgsmål?

Inger Støjberg: »Nu er det så regeringen, der siger mere relevante spørgsmål. Jeg tror bare, man må indrømme … og hvis man går Socialdemokraterne på klingen, så er det ikke fordi, de har det så godt med det. Det er de Radikale, der har ført politikken på det her område. Så ligegyldigt, hvordan man vender og drejer det, så er der blevet lempet.«

Heidi Jønch-Clausen, adjunkt og retoriker ved Syddansk Universitet: »Her ser vi et meget klassisk eksempel på en politiker, der i stedet for at svare på et helt reelt spørgsmål, vælger at angribe sine politiske modstandere . Her ved at påpege noget intern regeringssplid, der knytter sig til spørgsmålets emne. Det er en måde at skyde fokus væk fra sig selv. Men da Støjbergs kritik intet har med det konkrete spørgsmål at gøre fremstår angrebet malplaceret og uelegant. Det bliver simpelthen for tydeligt, at hun ikke vil svare«.

Hjælp os med at stoppe udenomssnak

Politiko.dk noterer i den kommende tid navn og partibogstav, når en politiker foregiver at svare på et spørgsmål, men ikke gør det.

Tip os, hvis du har har spottet en udenomssnakker.

Tænk hvis vi svarede hinanden ligesom politikere

Posted by Politiko on Friday, May 8, 2015