Zealand-direktør: Altid svært med venture-investorer

- Jeg er ikke rigtig klar over, hvorfor jeg stopper. Det er et generationsskifte, det er nok derfor. Sådan siger Eva Steiness, en af frontfigurerne i den danske biotek-industri, der stopper som topchef i Zealand Pharma.

Eva Steiness er færdig i Zealand Pharma – efter ni succesfulde år i spidsen for biotekselskabet. Af pressemeddelelsen fremgår det, at virksomheden skal have ny direktør, fordi man træder ind i en ny udviklingsfase.

Hvorfor stopper du som topchef hos Zealand Pharma? ”Jeg er ikke rigtigt klar over, hvorfor jeg stopper. Det er et generationsskifte, det er nok derfor,” siger Eva Steiness.

Vi har hørt, at du har været utilfreds med ejerkredsen, som ikke kunne blive enige om vejen frem for Zealand – og at du derfor valgte at stoppe. Kan du bekræfte det? ”Nej”.

Så det har slet ikke noget på sig? ”Det er jo altid vanskeligt med en bestyrelse, der udelukkende består af venture-investorer. De har jo ikke altid de samme mål med en virksomhed, de kan ville noget meget forskelligt. En privat virksomhed har ikke en bred aktionærkreds og Zealand Pharma nærmer sig vel en privatejet virksomhed, når man kigger på ejerstrukturen. Men der er bare den forskel, at den ene mand i ejerkredsen - den ene mand har i det her tilfælde jo været nogle flere. Det er ikke altid lige nemt, men det er ikke vanskeligere i dag end det har været tidligere,” siger Eva Steiness.

Men folk kan vel slide på hinanden i en ejerkreds, selvom der på papiret ikke er ændret noget? ”Jeg vil bare sige, at vi har haft en succesfuld virksomhed. Vi har et produkt, der går ind i fase 3. Vi startede op på bar bund for ni år siden, nu går et af vores produkter ind i fase 3, det er en fantastisk historie. Derudover har virksomheden en ret imponerende pipe-line,” siger Eva Steiness.

Hvordan har du det med, at du er stoppet? ”Livet har jo udfordringer og det der er da også en udfordring for mig personligt. Men min alder taget i betragtning, så er det okay, sådan er det bare. Der er folk, der går på førtidspension tidligere end mig selv, så det tager jeg med ophøjet ro,” siger hun.

Hvad vil du så lave nu? ”Der byder sig allerede en hel del muligheder. Jeg har revatiliseret Lundbecks afdeling for forskning og udvikling og dernæst har jeg så i ni år været med til at bygge Zealand Pharma op. Det er der måske andre, der har fået øje på, at jeg kan et eller andet,” siger Eva Steiness.

Vil du ud og have et driftsansvar eller forfølge en bestyrelseskarriere? ”Jeg virker bedre på de indre linjer. Jeg vil tro, at jeg kommer til at virke som rådgivende konsulent i forskellige pharma-virksomheder. Men det er for tidligt at sige noget om, hvad fremtiden præcist vil bringe”.

Bare lige for at få det helt på det rene: Har du selv sagt op – eller er du blevet bedt om at stoppe? ”Jeg har ikke selv sagt op”.

Så bestyrelsen har bedt dig om at stoppe? ”Det har jeg ingen kommentarer til,” siger Eva Steiness.