Yen svækkes som følge af kinesisk indgreb

Yen er blevet svækket over for en lang række af den japanske valutas vigtigste modstykker.

Foto: KAZUHIRO NOGI. Yen er blevet svækket over for en lang række af den japanske valutas vigtigste modstykker. AFP / KAZUHIRO NOGI
Læs mere
Fold sammen

Svækkelsen kommer, efter at den kinesiske centralbank, People's Bank of China, har styrket Kinas valuta, yuan, med det meste i fire måneder. Det har ført til efterspørgsel efter aktiver med højere udbytte end det, der kan hentes i de valutaer, som anses som sikre havne. Og herunder regnes yen.

Følgen er, at yen står svagere over for ni af sine ti væsentligste modstykker. Især over for valutaerne i råvareproducerende lande har den japanske af slagsen mistet styrke. De har nemlig en tendens til at nyde godt af en styrkelse af Kinas økonomi, idet Riget i midten er storaftager af råvarer.

En dollar koster fredag ved middagstid 113,81 yen per dollar mod 113,25 yen per dollar torsdag klokken 17, og der går samtidig 126,27 yen på en euro mod 126,36 yen torsdag eftermiddag.

Den eneste møntfod yen styrkes over for er euroen, idet markedet stadig fordøjer torsdagens pengepolitiske møde i Den Europæiske Centralbank (ECB), som mundede ud i de største kvantitative lempelser, der endnu har set dagens lys i Europa. Fredag morgen styrkedes den fælleseuropæiske valuta som følge af torsdagens ECB-stimuli. Men først på eftermiddagen står euro svagere over for ti af ti ledende valutaer.

Fredag ved middagstid koster euro 1,1084 dollar mod 1,1130 dollar torsdag eftermiddag og 1,0975 dollar inden ECB-mødet.