Yen foran kraftigste ugenlige styrkelse i dette årti

Den japanske yen står foran den stærkeste uge mod den amerikanske dollar i indeværende årti, hvis kurserne holder til weekenden sætter ind.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON LEE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er på trods af sidste fredags introduktion af negative renter fra Bank of Japans side - et træk som var klart designet til at svække den japanske valuta.

Men i stedet er det stik modsatte sket i det svært forudsigelige valutamarked, hvor yen er styrket næsten 4 pct. mod dollar siden sidste fredag.

- Den generelle risiko-aversion har ført til en vis opskrivning af yen, men det er også en dollar-side af sagen, der udspiller sig og har vist sig at give en kraftigere effekt denne gang. Og så er der stillet spørgsmål ved, hvor effektivt og hvor meget mere plads der er til at lempe pengepolitikken hos såvel Den Europæiske Centralbank som Bank of Japan, siger valutastrateg Shinichiro Kadota fra Barclays i Tokyo til Bloomberg News.

Mens de urolige finansielle markeder har ført til en flugt mod yen, har erkendelsen af, at der måske ikke kommer renteforhøjelser fra Federal Reserves side foreløbig, sendt de spekulative investorer i torvene, og de er nu i gang med at afvikle de massive positioner møntet på en markant styrkelse af dollar og en sideløbende svækkelse af yen.

Og jo flere, der afvikler de spekulative positioner, jo mere ondt gør det på de tilbageværende og mere stædige spekulanter, der må se deres forventede gevinst blive vendt til tab.

- Kong dollar falmer, og der blev bygget momentum op for svækkelse. De udenlandsk valutamarkeder re-kalibrerer renteforventningerne og kommer til erkendelse af, at en Federal Reserve-renteforhøjelse allerede i marts ser usandsynlig ud, siger valutastrateg Mazen Issa fra Toronto-Dominion Bank i New York ifølge Bloomberg News.

Dollar koster fredag morgen 116,70 yen mod 117,15 yen torsdag eftermiddag, og euro koster samtidig 1,1200 dollar mod 1,1160 dollar torsdag eftermiddag.

Dermed går der 130,70 yen på en euro fredag morgen mod 130,75 yen torsdag eftermiddag.