Wall Streets »frygtmåler« slår ud på coronavirus - men guld sætter kurs mod rekord

Coronavirussen har spredt nervøsitet på de finansielle markeder. Wall Streets »frygtmåler« er tilbage i samme niveau som under aktieblodbadet i december 2018, og efterspørgslen på guld eksploderer.

Nervøsiteten spreder sig på de globale finansmarkeder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johannes Eisele/AFP/Ritzau Scanpix

Nervøsiteten har spredt sig bredt på de finansielle markeder, og det har nu fået Wall Streets såkaldte »frygtmåler« til at slå kraftigt ud.

VIX-indekset, der måler usikkerheden på aktiemarkedet, er siden weekenden steget ti procent og ligger nu på det højeste niveau siden december 2018. Det var dengang, aktiemarkedet i hele verden fik tæv, og det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks havde sin værste julemåned siden 1931 på grund af bekymringer over en afmatning i verdensøkonomien, handelskrigen mellem USA og Kina og hårdere toner fra centralbankerne.

Denne gang er det frygten for, at coronavirussen vil udvikle sig til en global pandemi, der har skabt tumult på finansmarkedet. Antallet af smittede er nu steget til over 80.000, og udbruddet har spredt sig hurtigt i blandt andet Italien og Sydkorea.

Læs: Lige pludselig kommer det tæt på – og coronavirus i Italien kan blive en økonomisk gamechanger

»Et VIX-udsving som dette gør altid aktienedturen værre, fordi handelsstrategier og algoritmer (der er styrende for en stor del af handelsaktiviteten, red.) er programmeret til at sælge ud, når der er store bevægelser i »frygtmåleren,« skriver Neil Wilson, chefmarkedsanalytiker hos Markets.com i en kommentar.

Aktiemarkedet har set rødt hele ugen, efter at det stod klart, at virussen er ved at udvikle sig til et globalt problem. Mandag havde danske aktier den værste handelsdag siden juni 2016 og er fortsat nedad siden. Tirsdag faldt det danske eliteindeks, C25, 1,8 procent, og det er onsdag dykket over fire procent. Det betyder, at danske aktier nu har tabt 9,4 procent siden weekenden.

De sikre havne vinder

Coronafrygten har fået investorerne til at søge tilflugt i de såkaldte sikre havne som guld og obligationer, hvilket har presset renterne ned. Det betyder blandt andet, at renten på danske realkreditlån er banket i bund, og tirsdag faldt renten på det etårige flekslån en spids fra minus 0,25 til 0,26 i udgaven med afdrag. I USA har renten på tiårige amerikanske statsobligationer ramt det laveste niveau nogensinde på 1,30 procent.

Guld er i denne uge steget til næsten 1.700 dollar og bevæger sig dermed tættere på sin historiske rekord på omkring 1.900 fra 2011.

»Guld er kendt for sin evne til at klare sig godt i tider med økonomisk ustabilitet. Ofte bliver det refereret til som en »sikker havn«, og investorerne forsøger regelmæssigt at diversificere deres porteføljer med ædelmetaller for at balancere risikoen for markedsvolatilitet og tilføje et yderligere lag af beskyttelse i deres investeringer,« siger Andrew Dickey, chef for ædelmetaller hos The Royal Mint i Storbritannien, landets svar på Den Kgl. Mønt.

Han fortæller , at The Royal Mint i mandags oplevede en 484 procent stigning i efterspørgslen på guldbarrer og mønter i forhold til mandagen før.