Wall Street lukkede med stigninger efter gode nøgletal

De amerikanske aktiemarkeder lukkede mandag med plusser på bogen. Gode data fra Institute for Supply Management - ISM - for fremstillingssektoren gav rygstød til investorernes risikolyst, mens data ikke vurderedes at være gode nok til at sætte Federal Reserves resuktion af de pengepolitiske lempelser i gang.

Dow Jones Industrial Average lukkede mandag med en stigning på godt 0,4 pct. i 14.974,96 , og det bredere S&P 500-indeks endte knap 0,5 pct. højere i 1614,96. Dagens topscorer var teknologiaktierne i Nasdaq-indekset som lukkede med et plus på 0,9 pct. i 3434,49.

Futures på de amerikanske aktieindeks handles tirsdag morgen med stigninger på 0,1-0,2 pct. i Asien. De amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i fremstillingsindustrien, ISM, udviklede sig lidt stærkere end ventet i juni. Indekset steg til 50,9 fra 49,0 måneden før, mens konsensus blandt økonomerne var et indeks på 50,5.

Prisindekset steg samtidig til 52,5 fra 49,5 i maj. Her var konsensus en stigning til indeks 50,4. - Vi er i en periode, hvor gode nyhed sandsynligvis vil blive modtaget godt af markedet. Aktiemarkedet har allerede indkalkuleret, at renterne kommer til at blive højere. Hvis vi får bekræftende data, bør det alt andet lige betyde bedre forhold for virksomheder, siger porteføljemanager John Roscoe fra Roosevelt Investment Group i New York til Bloomberg News.

Blandt underindeksene steg indekset for produktion, nye ordrer, underleverancer, lagre, nye eksportordrer og import, mens underindeksene for ordrebog, kundernes lagre og beskæftigelse faldt.Markedet ser frem mod fredagens vigtige arbejdsmarkedsrapport, hvor jobskabelsen står i centrum. En forløber komme allerede onsdag, hvor den private ADP-jobrapport offentliggøres. De amerikanske virksomheder ventes at have oprettet 160.000 nye arbejdspladser i sidste måned vurderer analytikere i en meningsmåling op til rapporten fra ADP Research Institute.

Fredag ventes arbejdsministeriets tal at vise en jobskabelse på 165.000 i juni ifølge en prognose udarbejdet af Bloomberg. Ledigheden ventes at være faldet til 7,5 pct. fra 7,6 pct. i maj.

ritzau/FINANS