Vrede bankaktionærer klar til opgør mod staten

Aktionærer i den krakkede Amagerbanken vil nu selv betale for at rejse erstatningssag mod de statslige institutioner, Finanstilsynet og Finansiel Stabilitet. Aktionærerne mener, at de har tilbageholdt oplysninger om bankens reelle tilstand.

Efter længere tids uro meddelte Amagerbanken den 6. februar 2011 i en fondsbørsmeddelelse, at banken var gået konkurs. I midten ses bankens tidligere bestyrelsesformand, Niels Heering, undet et aktionærmøde få dage efter bankens kollaps. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen

1700 tidligere aktionærer i Amagerbanken er klar til selv at skrabe penge sammen i et forsøg på at rejse en principiel erstatningssag mod Finanstilsynet og Finansiel Stabilitet. Aktionærerne mener, at de to aktører i forbindelse med Amagerbankens kapitaludvidelse i 2010 tilbageholdt afgørende oplysninger om, at bankens økonomi var langt svagere end opgivet i prospektet.

Aktionær-sammenslutningen har tidligere fået afslag på fri proces mod staten. Derfor forsøger foreningen nu at rejse penge hos medlemmerne på en ekstraordinær generalforsamling senere i april. Planen er at indføre et kontingent hos medlemmerne, som skal betale dække sagsomkostningerne.

»Hvis tilstrækkeligt mange betaler kontingent efter generalforsamlingen, så får vi et danmarkshistorisk gruppesøgsmål om sandheden bag et af finanskrisens mest spektakulære bankkrak,« siger Peer Nørkjær, der er formand for Foreningen Amagerinvestor.

Foreningen skal den 1. juni stille med en sikkerhed på 250.000 kr. til Østre Landsret, hvis sagen skal kunne køre. Derfor har foreningen travlt med at få samlet penge sammen.

I sidste uge meddelte konkursboet efter Amagerbanken, at det også vil trække staten i retten. Fra konkursboet er det ligeledes vurderingen, at Finansiel Stabilitet har tilbageholdt oplysninger om Amagerbankens reelle sundhedstilstand.

Da Amagerbanken i september 2010 fik sin kapitaludvidelse i hus, havde aktionærerne skudt yderligere 898 mio. kr. i banken. Blot få måneder senere gik banken konkurs.