Vores aktieformuer er raslet ned hele året. Oktober bragte vendepunkt i milliardklassen

I årets første ti måneder er de danske aktieformuer faldet med næsten 100 milliarder kroner. Efter endnu et voldsomt dyk i september peger oktober og november dog opad.

Set over hele året er danskernes aktieformue stadig i milliardstort minus. Nye tal vidner dog om, at noget af underskuddet kan reddes inden årets udgang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været et år i krisernes tegn, også for danske investorers aktieporteføljer.

Alene i august og september faldt danskernes aktieformuer med 93 milliarder kroner.

Nu er der dog gode nyheder.

I oktober steg danskernes aktieformuer med 45 milliarder kroner – fra 501 til 546 af slagsen – beretter Sampension.

»Efter det kraftige dyk i september var der markant bedre stemning på aktiemarkederne i oktober. Uroen omkring det engelsk pund forstummede, og renterne begyndte at falde på udsigten til, at den amerikanske centralbank vil sænke tempoet, hvormed de hæver renten. Begge dele var gunstigt for risikoappetitten hos investorerne, og det sendte aktierne højere,« skriver Philip Jagd, aktiechef i Sampension, i en kommentar.

Tabet er dog langtfra vendt af den grund. I årets første ti måneder er aktieformuerne stadig skrumpet med 96 milliarder kroner.

Det magiske fjerde kvartal

Vendepunktet er dog synligt. Skeler man til det danske topindeks, C25, har den seneste måned budt på vækst omkring 6,5 procent. Set over hele året er indekset nu »kun« faldet med 15 procent.

Ifølge Sampensions aktiechef fortsætter opturen fra oktober.

»Her er det specielt udsigten til lidt lavere amerikansk inflation og dermed indtil videre en mere tilbageholden centralbank, der varmer i aktiedepoterne. Med stigningerne i oktober og november tegner historien dermed umiddelbart til at gentage sig i 4. kvartal, som historisk leverer det bedste afkast på året,« skriver Philip Jagd.

Som investor skal man dog fortsat være påpasselig og årvågen.

Inflationen er fortsat tårnhøj, og hvis den ikke falder i det tempo, som centralbankerne ønsker og håber, kan de pengepolitiske stramninger med rentehop igen melde deres ankomst, forklarer aktiechefen.