Virus trækker røde spor i finansmarkedet: Olie, norske kroner og aktier ramt hårdt

»Det her har potentialet til virkelig at ryste markedet,« siger analytiker. Coronavirussen spreder sig hurtigt i Kina og i resten af verden, og det skaber frygt på finansmarkedet. Aktierne dykker mandag, og det danske eliteindeks, C25, har tabt grebet om sit rekordniveau.

 

Bekymring over den dødelige coronavirus spreder sig mandag og har ramt finansmarkedet hårdt.

Olieprisen dykker, aktierne ser rødt, guldprisen er skudt i vejret, mens den norske krone har ramt det laveste niveau siden oktober. Samtidig får en række virksomheder prygl på børsen, herunder Carlsberg og luftfartsselskaberne.

Der er indtil videre næsten 3.000 bekræftede tilfælde af virussen – flest i Kina og en mindre andel i blandt andet Thailand, USA, Australien, Japan, Frankrig, Canada og Singapore. 80 mennesker er døde af virussen.

Udbruddet er faldet sammen med det kinesiske nytår og begrænser millioner af kinesere i at rejse under den populære højtid. Regeringen har nu forlænget nytåret med tre dage til den 2. februar i et forsøg på at forhindre, at virussen spreder sig yderligere. Det betyder samtidig, at børserne i Kina holder lukket i flere dage.

Neil Wilson, chefmarkedsanalytiker hos Markets.com

»Hvis politik er svær at forstå for de fleste aktiehandlere, så er virologi umuligt. Det er nok grund til, at vi ser markedet blive solgt.«


»Det her har potentialet til virkelig at ryste markedet. Og med aktier i rekordniveauer, før virussen brød ud, er det nu den perfekte mulighed for at sælge. Problemet for de fleste investorer er, at det her bare ikke var den risiko, de havde forberedt sig på – en mulig skelsættende begivenhed, de ikke kunne tage højde for,« skriver Neil Wilson, chefmarkedsanalytiker hos Markets.com, i en kommentar.

»Hvis politik er svær at forstå for de fleste aktiehandlere, så er virologi umuligt. Det er nok grund til, at vi ser markedet blive solgt, selv om jeg regner med, at flere vil bruge det som en opkøbsmulighed,« tilføjer han.

Læs sidste uges Børsbarometer: Mystisk virus angriber aktiemarkedet – og det kan være dit tegn til at købe

Danske aktier falder fra rekorder

Bekymringen blandt investorerne er, at virussen vil bremse den kinesiske vækst og hive verdensøkonomien med sig ned. S&P Global Ratings anslår, at et omfattende udbrud isoleret set kan barbere 1,2 procentpoint af Kinas vækst i 2020.

Aktierne åbnede mandag morgen med store fald i Asien og Europa, mens de amerikanske futures peger på store fald, når markedet dér åbner kl. 15.30 dansk tid. De kinesiske aktiemarkeder er lukket i forbindelse med nytåret, men i Japan er børsen stadig åben, og der er Nikkei 225-indekset faldet over to pct. Det danske eliteindeks, C25, er dykket 1,5 pct. og har dermed tabt grebet om sit rekordniveau fra i fredags. I USA står det toneangivende S&P 500-indeks til et fald på en pct.

Læs: Danske aktier på »tynd is« inden regnskaber: Har ikke været dyrere siden 2000

Samtidig får olieprisen klø. Prisen på en tønde olie er mandag nede med 2,5 pct. i 58,34 dollar, hvilket er det laveste niveau siden oktober sidste år. På en måned er olieprisen faldet knap 13 pct.

»Landet (Kina, red.) er verdens største olieimportør, så investorerne er bange for, at virussen vil ramme den økonomiske aktivitet, og efterspørgslen derfor vil falde,« siger David Madden, markedsanalytiker hos CMC Markets.

Det store fald i olieprisen er også gået ud over olielandet Norge. Den norske krone koster nu 75 danske øre, hvilket er den laveste kurs i over en måned. Det betyder også, at én euro nu koster over ti norske kroner.

Carlsbergs vækstland under pres

For en række individuelle virksomheder udgør coronavirussen også en trussel. Asien er allerede et af de primære vækstområder for bryggeribranchen, og særligt for Carlsberg er Kina udset som det store vækstområde. Aktien er mandag faldet 2,7 pct., hvilket gør den til den næstdårligste C25-aktie mandag.

Luftfartsaktier er også stødt ind i modvind på grund af bekymringer for, at virusudbrud vil begrænse rejseaktiviteten i verden. Norwegian er mandag faldet 5,1 pct. og har tabt 14 pct. i værdi den seneste uge. SAS-aktien er dykket ti pct. den seneste uge, mens Lufthansa og Air France-KLM er faldet henholdsvis ti pct. og 14 pct.