Virksomheder hænger fast i aktienedtur

Opturen på aktiemarkedet det seneste år er gået i en bue uden om en stribe af landets børsnoterede selskaber, der har oplevet voldsomme kursfald de seneste 12 måneder.

Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

For mens giganter som A.P. Møller - Mærsk og Danske Bank siden oktober 2009 har nydt godt af investorernes tillid og stigende aktiekurser, hænger mange andre store, børsnoterede virksomheder som Amagerbanken, Alm. Brand, ØK og B&O fast i en aktienedtur.Et kig hen over det danske aktiemarked viser, at hele 8 af 10 af landets største selskaber i det såkaldte C20-indeks alle har oplevet fremgang på aktiemarkedet siden oktober sidste år. Blandt de virksomheder, der rangerer et hak længere nede i det såkaldte MidCap-indeks, er billedet dog omvendt.

Her har mere end halvdelen oplevet tilbagegang på aktiemarkedet de seneste år, mens de små på børsen har det endnu sværere. Kun 3 af 10 har således oplevet en positiv kursudvikling, viser en opgørelse fra aktieportalen Euroinvestor.Aktiestrateg i Danske Bank Morgens Kongshaug understreger, at det især er landets store, globale selskaber, der nyder godt af investorernes tillid og fremgang på aktiemarkedet. De sælger nemlig deres varer på markedet, hvor økonomien efterhånden er kommet op i gear efter finanskrisen.

»Det tydelige billede, som vi har set, er, at de virksomheder, der har et globalt fokus, klarer sig bedst. De mange selskaber, der er afhængige af det hjemlige danske marked, hænger fortsat fast i krisen. Efter et fornuftigt 2009, der var et år præget af stor optimisme, har mange af de mindre virksomheder nu ramt muren på aktiemarkedet,« siger han.