Vild aktiestart på ugen for dansk eliteindeks

Det danske C25-indeks åbner mandag med store kursstigninger efter at have været lukket siden onsdag. Stigningen kommer i kølvandet på enden af en to måneder lang tabsstime på det amerikanske aktiemarked.

I skrivende stund åbner C25 alle de 25 største danske børsnoterede virksomheder i grøn, og indekset er i gennemsnit oppe med cirka fire procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som de har for vane, reagerer resten af verdens aktiemarkeder tungt på, hvad der sker på det amerikanske marked.

Denne mandag er ikke anderledes for det danske eliteindeks – C25 – der på grund af helligdage har været lukket siden onsdag.

I skrivende stund åbner C25 med alle de 25 største danske børsnoterede virksomheder i grønt, og indekset er i gennemsnit oppe med cirka fire procent. En voldsom stigning på indeksniveau.

Her skiller det største dyr på savannen, Novo Nordisk, sig også ud med en foreløbig stigning på mere end 5,7 procent fra onsdag.

Energikæmpen Ørsted er eneste gigant, der ikke oplever en stigning på over en procent, da selskabet balancerer omkring 0,5 procent.

Ørsted skal i morgen, tirsdag, svare endeligt på den russiske præsident Putins ultimatum om at betale for russisk naturgas i rubler. Ellers lukker han for gassen, har han advaret. Ørsted har dog indtil videre klart og tydeligt sagt, at selskabet ikke har planer om at betale for gassen i rubler.

Med mandagens stigning i C25 er indekset i skrivende stund faldet med cirka 2,6 procent siden krigen i Ukraine begyndte 24. februar og næsten 14 procent siden nytår.

Sløjfede to måneders fald

Den forrygende danske start på ugen kommer i kølvandet på den bedste uge for de tre største amerikanske indeks siden november 2020.

Dow Jones-indekset sluttede med 6,2 procent for ugen og sløjfede sin længste periode med fald, otte uger, siden 1923, skriver CNBC. S&P 500 sluttede ugen 6,5 procent højere, mens teknologitunge Nasdaq steget med 6,8 procent. på ugen. Her kunne begge indeks se enden på syv uger med nedgang i træk.

Forklaringen i USA findes blandt andet på baggrund af nye tal, der viste en solid indtjening i detailhandlen og en overraskende positiv inflationsrapport, skriver mediet.