Vigtigste reformer siden Maos arv løfter aktierne

De asiatiske aktier ligger for tredje dag i træk til et solidt plus, og denne gang er det substansen i referatet fra plenarmødet i det kinesiske kommunistparti i sidste uge, der har fået investorerne i godt humør.

Foto: FREDERIC J. BROWN

Ifølge en række analytikere med Jefferies Christie Ju i spidsen svarer reformerne fra weekendens møde i omfang til det sæt reformer Deng Xiaoping iværksatte i 1978, da han efter Maos død lovede at åbne Kina.

Referatet har givet investorerne blod på tanden og sendt det toneangivende Morgan Stanley Asia-Pacific-indeks i plus med 0,8 pct. med få timers handel igen på et par af regionens børser.

- Investorerne på sidelinjen behøver ikke tøve længere. Der var mislyde fra det her plenum, men det her referat har gjort alle de negative rygter til skamme, siger analytiker Zeng Xianzhao fra Everbright Securities til Bloomberg News.

Det toneangivende japanske indeks, Nikkei 225, er på vej mod et fald på 0,2 pct., mens Topix-indekset, også i Tokyo, ligger til et plus på 0,1 pct. Det australske ASX-200-indeks falder med 0,3 pct. I Taiwan er Taiex-indekset i plus med 0,2 pct., og det førende indeks i Sydkorea, Kospi, stiger med 0,3 pct.

Shanghai Composite og CSI 300 oplever en stigning på henholdsvis 2,0 og 1,8 pct., mens Hang Seng i Hongkong ligger til et plus på 2,6 pct.

De kinesiske politikere har skitseret et sæt reformer, der blandt andet vil gøre det lettere at investere i statsejede firmaer, lempe kontrollen med befolkningstilvæksten og udvide bøndernes rettigheder. Reformerne tolkes som den største forøgelse af den almindelige kinesers økonomiske frihed i mindst 15 år.

- De helt store ting i reformprogrammet er bl.a. reform af Hukou systemet, det finansielle system, økonomien i lokalregeringerne og udviklingen af de statsejede virksomheder. Mere langsigtede reformer som opblødning på etbarnspolitikken er også interessant, men det har meget lille effekt på kort sigt, påpeger Nordeas seniorstrateg Henrik Drusebjerg om referatet.

- Der er ingen tvivl om, at programmet er ambitiøst og det vil være en liberalisering af Kina, hvor de frie markedskræfter får mere spillerum. Samtidig vil det kunne bringe Kina ind på et spor, hvor væksten bliver mere langtidsholdbar, mener Henrik Drusebjerg.

Han er nu spændt på, om kineserne vil være i stand til at gennemføre reformerne samtidig med, at væksten fastholdes omkring 7 pct.